Lider Galatasaray, derbide yarın Beşiktaş'ı konuk edecek Lider Galatasaray, derbide yarın Beşiktaş'ı konuk edecek

Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul’un düzenlediği SAHA EXPO 2024, 100 binin üzerinde katılımla 6,2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı. Türkiye'nin milli teknolojileri, fuarda vatandaşlar ve sektör temsilcileriyle buluştu.

SAHA İstanbul tarafından 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO 2024, 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayarak Türkiye'nin savunma ve havacılık alanında ulaştığı noktayı gözler önüne serdi. 5 gün süren fuarda, 6,2 milyar dolar ticaret hacmine ulaşan 133 anlaşma imzalanırken, bu anlaşmaların 4,3 milyar doları ihracat sözleşmelerini kapsadı.

1200'den Fazla Firma Milli Teknolojilerini Sergiledi

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen fuar, 121 ülkeden sektör temsilcilerini ve alım heyetlerini bir araya getirdi. Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul, milli teknolojileri 1200’den fazla firmanın katılımıyla tanıttı. Fuarda 213 yeni ürün ilk kez sergilenirken, TUSAŞ standında terör saldırısında şehit olanlar için ayrılan köşe, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Halkın Yoğun İlgisi: "Gurur Duyuyoruz"

Vatandaşlar, SAHA EXPO’yu gezerek milli teknolojilerle tanışma fırsatı buldu. Fuarı ailesiyle ziyaret eden Hüseyin Meydan, “Savunma sanayimizin geldiği noktayı görmek büyük bir gurur,” derken, 5 yaşındaki Yusuf ise, asker olduğunda milli araçları kullanmak istediğini söyledi. Ziyaretçiler arasında olan Murat Aşkeleten ise, “Görüp gururlanıyoruz; ülkemizin geleceği için bu çalışmalar çok değerli,” ifadelerini kullandı.

Yeni ve Yüksek Teknoloji Ürünlerle Savunma Sanayii

Fuarda, ASELSAN, Roketsan, HAVELSAN gibi devler yer aldı. ASELSAN, anti-drone sistemleri ve yeni elektronik harp podları gibi ileri çözümlerini sergilerken, Roketsan, lazer güdümlü mühimmat ve tanksavar sistemleriyle dikkat çekti. HAVELSAN, dijital birlik teknolojilerindeki ilerlemelerini ilk kez uygulamalı olarak tanıttı. Ayrıca STM’nin ana yüklenicisi olduğu Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL, sergilenen dikkat çekici projeler arasındaydı.

Yerli Savunma Ürünleri İlk Kez Sergilendi

Fuar, KOBİ seviyesindeki üreticilerin geliştirdiği ürünlere de ev sahipliği yaptı. GÖKKURT Akıllı Mühimmat Ailesi, alçak irtifa İHA TALAY, 8x8 zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA ve mikro boyutlu güç çeviricileri ilk kez SAHA EXPO’da tanıtıldı. 1280 x 1024 çözünürlüğe sahip yeni SWIR kamera gibi ileri görüntüleme teknolojileri, savunma sanayindeki milli üretim gücünün göstergesi olarak ziyaretçilere sunuldu.

SAHA EXPO 2024, Türkiye'nin savunma ve havacılık sektöründeki büyümesini ve teknolojik ilerlemesini sergileyerek sektör profesyonelleri, vatandaşlar ve gençlerin ilgisini çeken bir buluşma noktası oldu.

Kaynak: dha