Zorba balesi, 24 ve 26 Ekim'de Ankara'da seyirciyle buluşacak Zorba balesi, 24 ve 26 Ekim'de Ankara'da seyirciyle buluşacak

Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, yılın 10 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamaları inceleyerek 1358 dosyada durdurma kararı aldı. Uygunsuz bulunan bu reklamlara 204 milyon 322 bin 410 lira idari para cezası uygulandı.

Reklam Kurulu'ndan Aldatıcı Reklamlara Büyük Ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, yılın ilk 10 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamaları mercek altına aldı. Yapılan açıklamaya göre, Kurul, 1542 dosya üzerinde değerlendirmelerde bulundu ve bu dosyalardan 1358'inde durdurma kararı vererek toplamda 204 milyon 322 bin 410 lira idari para cezası uyguladı.

Aldatıcı ve yanıltıcı reklamların yanı sıra tüketicilerin tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden ticari uygulamalarla ilgili olarak da kapsamlı incelemeler yapıldığı belirtiliyor. Kurul, sadece Ekim ayında incelediği 202 dosyadan 185'ini mevzuata aykırı bularak 16 milyon 865 bin 937 lira idari para cezası verdi. Ayrıca, internet ortamında yasalara aykırı 71 reklamın da erişiminin engellenmesine karar verildi.

Alkollü İçki Reklamlarına Dikkat

Kurul, özellikle son dönemde sosyal medya platformlarında alkollü içki markalarıyla özdeşleşen ibareler, semboller ve işaretlerin reklam amaçlı kullanımının artığını tespit etti. Mevzuat gereği alkollü içki reklamlarının yasak olduğu hatırlatılarak, bu tür reklamlar hakkında da idari yaptırımların uygulandığı açıklandı.

Tüketici Haklarının Korunması İçin Denetimler Devam Ediyor

Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulunun tüketicilerin karşı karşıya kaldığı aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara yönelik incelemelerine kararlılıkla devam ettiğini vurguladı. Yıl boyunca yapılan sıkı denetimlerle, farklı sektörlerdeki yanıltıcı tanıtımların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaynak: aa