Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor! Prof. Dr. Halil Başar, PSA testi ile erken tanının önemini vurguladı. 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü’nde siz de testinizi yaptırın. #ProstatKanseri #ErkenTeşhis #PSATesti #MaviEylül

Yaz Sıcağında Burun Kanamalarına Karşı Önlemler: Neden Olur, Nasıl Engellenir? Yaz Sıcağında Burun Kanamalarına Karşı Önlemler: Neden Olur, Nasıl Engellenir?

Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, prostat kanserinde erken teşhisin önemini vurguladı. Özellikle 65 yaş üzeri erkeklerde sıkça görülen bu hastalık, erken teşhisle büyük oranda tedavi edilebilir.

Prostat Kanseri İstatistikleri ve Risk Faktörleri:

Prostat kanserinin genellikle 50 ila 70 yaş arasında görüldüğünü ifade eden Başar, ailede prostat kanseri öyküsü olan kişilerde riskin daha erken yaşlarda başladığını belirtti. Türkiye'de yılda 30-35 bin yeni prostat kanseri vakası teşhisi konuluyor. Genetik faktörlerin yanı sıra aşırı kilo, hareketsizlik ve sigara gibi yaşam tarzı unsurları da prostat kanseri riskini artırıyor.

Erken Teşhisin Önemi:

Prof. Dr. Başar, prostat kanserinin yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu ve PSA testi gibi basit bir kan testi ile erken teşhis edilebileceğini belirtti. "Erken tanı ile prostat dışına yayılmadan tedavi uygulanabilir ve hastaların %90-95'i tamamen iyileşebilir" dedi.

Farkındalık Ayı ve Etkinlikler:

Başar, bu yıl prostat kanserine yönelik farkındalık etkinliklerinin "Mavi Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Ayı" olarak düzenlendiğini belirtti. Bu kapsamda, Ankara'da farkındalık stantları kurulacak ve sempozyumlar düzenlenecek.

Kaynak: aa