Yasa ile belirlenen son ödeme gününe kadar borcun ödenmemesi durumunda; ödenmeyen borçlar için aylık %4,5 gecikme faizi devreye giriyor. Ayrıca, borcunu ödemeyenler için vergi dairesi tarafından e-haciz işlemi tehlikesi de bulunuyor. MTV Ödemelerini belirtilen tarihlerde yaparak bu riskten kaçınabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri için son ödeme tarihleri 31 Ocak ve 31 Temmuz günüdür. Bu tarihe kadar yapılmayan ödemelere, aylık %4,5 gecikme faizi uygulanıyor. Bunun yanı sıra, borcun ödenmemesi durumunda vergi dairesi tarafından e-haciz işlemi başlatılabiliyor.

2024 yılı için Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) birinci taksit ödemesinin son tarihi 31 Ocak günü sona ermişti, ikinci taksit ödemesinin ise son ödeme günü 31 Temmuz günüdür.

Ödemeyi zamanında yapmazsak, devletin belirlediği vergi miktarına gecikme faizi uygulanacaktır. Bu daha fazla ödeme yapmanız anlamına gelecektir. Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde, faize uygulaması, haciz, trafik kontrollerinde sıkıntı yaşamanız olasıdır.

MTV BORCU SORGULAMA VE ÖDEME NASIL YAPILIR?

MTV ödemelerini yapmak için birçok yöntem bulunuyor. Ödemeniz gereken motorlu taşıtlar verginizi vergi daireleri, PTT ve banka şubelerinden yapabileceğiniz gibi, dijital vergi dairesi, bankaların internet siteleri ve mobil uygulamaları üzerinden de ödemenizi yapabilirsiniz.

MTV borcunuzu sorgulamak ve ödemek için yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Küresel Piyasalarda Fed'in Faiz İndirimi Sonrası Gözler TCMB'ye Çevrildi Küresel Piyasalarda Fed'in Faiz İndirimi Sonrası Gözler TCMB'ye Çevrildi
  • Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı bankaların şubelerine giderek veya bilgisayar veya cep telefonunuzun internet bankacılığı üzerinden plaka bilginizi girerek borcunuzu sorgulayabilir ve ödeme yapabilirsiniz.
  • MTV’yi tahsile yetkili olan ve her şehirde bulunan vergi dairesi müdürlüklerine başvurarak ödeyebilirsiniz.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mobil uygulamalarını (iOS ve Android) kullanarak ödeme yapabilirsiniz.
  • Gib.gov.tr üzerindeki “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne 02:00 – 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ivd.gib.gov.tr adresindeki MTV ve trafik para cezası ödeme bölümünden vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Yılda iki kez ödenmesi gereken bu vergiyi ihmal etmemeniz son derece önemlidir; Ödeme yapmadığınız takdirde rutin trafik kontrollerinde cezai işlemlerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca ödeyeceğiniz gecikme faizi size ek yük getirecektir.

Editör: Haber Merkezi - UK