Yol kenarlarında ya da sokaklarda sık sık aynı manzarayı görürüz. Bazen elektrik tellerine onlarca hatta yüzlerce kuşun konduğunu ve meraklı bakışlarla etrafı seyrettiklerini görürüz. Peki ama kuşları buna iten sebep nedir?

Ülkemizde elektrik tellerine tünemiş kuş sürülerinin manzarasını bilmeyeniz yoktur. Mesela konabilecekleri sayısız ağaç varken kuşları tellere çeken nedir? İnsan yapısı olan bu tellerle kuşlar arasında kurulan bağın sebebi ne? Tellere konan kuşlar elektrikten neden etkilenmezler?

Kuşalrı Neden Eltrik Çarpmaz

Bitlis'te sağanak yağış heyelan getirdi Bitlis'te sağanak yağış heyelan getirdi

Tüm bu soruların cevabı son derece kolay aslında. Kuşların konmak için elektrik tellerini tercih etmesi son derece basit bir olguya dayanıyor. Kuşlar son derece ürkek hayvanlardır ve her zaman kendilerini güvende tutacak noktaları tercih ederler. Elektrik telleri kuşlar için öncelikle yerdeki yırtıcılardan korunmak için iyi bir sığınaktır. Öte yandan ağaçlara göre daha güvenlidir çünkü elektrik tellerinde kuşların görüş açıları hep açıktır. Hem dışarıdan gelen tehlikeleri görürler hem de avlamak için aradıkları böcekleri buradan daha net görürler. Bu açıdan bakıldığında ağaç dalı mı elektrik telleri mi diye sorarsanız cevap elbette elektrik telleri olacaktır.

Elektrik neden kuşları çarpmaz sorusuna gelirsek; birçok kuş türü elektrik tellerinde güvenli bir şekilde hayatını sürdürürken kanat açıklıkları geniş olan kartal vb yırtıcı kuşlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Her yıl iri olarak niteleyebileceğimiz milyonlarca kuş elektrik çarpması sonucu ölüyor. Normal şartlarda bir tel üzerine konan küçük ve orta büyüklükteki kuşlar elektrikten zarar görmez. Ancak iri kuşlar kanatlarını açtıkları zaman büyük olasılıkla iki tele birden dokunacakları için elektrik çarpar ve bu onların hayatına mal olur.

Dolayısıyla elektrik telleri küçük kuşlar için güvenli bir ortam sunarken iri kuşlar için ölümcül bir tuzaktır aslında. Amerika’da yapılan bir araştırmada elektrik çarpması kaynaklı kuş ölümlerinin yüzde 80’lik kısmının iri ve yırtıcı kuşlar olduğu tespit edilmiştir.

Kuşlara elektrik çarpmamasının nedeni uçma kabiliyetinin onlara bahşedilmiş olmasıdır. Mesela şöyle düşünelim. Kuşlar elektrik tellerine merdiven dayayıp çıksalar hepsi ölürlerdi. Ancak tek tele havadan ulaşıp kondukları için topraklama olmayacağından kuşları elektrik çarpmaz.

Editör: Haber Merkezi - UK