Konya'daki Tarihi Gençlik Pınarı Kurudu Konya'daki Tarihi Gençlik Pınarı Kurudu

Ağaçların gövdelerinin beyaza boyanması doğal bir durum değil elbette. Bu tamamen insanların belirli amaçlar için gerçekleştirdiği bir şey.

Bu konuda uluslar arası bir standart da yok. Orman içlerinde orman teşkilatı çalışanları zaman zaman ağaçların gövdelerine çeşitli boyalar sürerler. Bunun amacı tamamen kesilecek olan ağaçları belirlemektir. Bu durum her ülke için değişebiliyor.

Ağaçlar Beyaza Boyalı. (1)

Ancak orman dışı alanlarda yani tarımsal üretimin yapıldığı bölgelerde zaman zaman ağaçların gövdelerine beyaz renkli boyaların sürüldüğünü görürüz. Peki ama ne gerek var?

Gövdeleri beyaza boyanan ağaçlar genel olarak meyve ağaçlarıdır. Ağaç gövdelerinin beyaza boyanmasının tek amacı vardır. O da meyve ağaçlarını soğuk kış şartlarına karşı korumaktır. Kış döneminde ağaçlar çok soğuk olması halinde mutlaka hasar alırlar. İşte çiftçiler ağır kış şartlarının vereceği hasarın önüne geçmek amacıyla ağaç gövdelerini beyaza boyarlar.

Genellikle kış mevsiminde elma, kiraz, vişne, armut, kayısı vb meyve ağaçları kar örtüsünün yansıtacağı ısıdan dolayı zarar görürler. Kar örtüsünden yansıyan ısı donmuş ağaç kabuğunun çözülmesine sebep olur. Bu durum şüphesiz ağaç kabuğunun ve dolayısıyla gövdenin zarar görmesine hatta ilerleyen yıllarda kurumasına bile neden olabilir.

İşte ağaç gövdesinin beyaza boyanması bu zararların önüne geçerek ağacı korur.

Editör: Haber Merkezi - UK