Sık sık tartışılan bir konudur bu. Araç kullananları bir bölüm klimayı savunurken bir kısmı da ACS (Aç Camı Serinle)’yi savunuyor. Acaba hangi davranış arabanızın yakıt tüketimini artırır? Hangisi daha az yakıt sarfiyatına yol açar?

Klima mı camı açmak mı sorunsalını kişisel tartışmalarda çözmek oldukça zordur. Burada net bir durum var ki hızla giderken aracınızın camını açarsanız, araç normalden daha fazla zorlanır. O zaman klima mı yoksa cam açmak mı bu konuyu irdeleyelim.

Zaman zaman yolda seyrederken müziğin sesini açınca camları da açmak modadır. İstersiniz ki rüzgar saçlarınızı savursun, müziğin sesi hafiften yükselsin, içeri temiz hava gelsin. Bu istekler gayet normal ve birçok insan da var. Ancak camları açtığınızda içeri gireb hava aracınız için bir direnç oluşturacaktır mutlaka. Hızınız yükseldikçe bu direnç de artış gösterir. Klima ise enerjisini aracın motorundan tedarik eder ve motora herhangi bir ekstra güç yüklemez.

Kasko Sigortası Nedir? Kasko Sigortası Nedir?

Dolayısıyla şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Klima açmak cam açmaya göre yakıt tasarrufu açısından daha avantajlıdır. Yani bu sorunsala dair net ifade edebileceğimiz şey klimayı çalıştırmak daha karlıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Şehirler arası yollarda 80 km/sa üzerinde bir hızla giderseniz klima yakıt sarfiyatını artırmayacaktır. Ancak şehir içinde yoğun trafikte ve düşük hızda iken klimayı çalıştırırsanız bu sizin aleyhinize olacak ve klimanın yakıt sarfiyatı artacaktır.

Aracınızın kapılarını açıp koltuğa oturduğunuza camları açmak suretiyle içerideki havanın değişmesini sağlamalısınız. İçerideki havanın değişimin sağlamak araç içi hava sıcaklığını düşürecek böylelikle klimaya çok fazla yük binmeyecektir. Doğru olan araca ilk binişte camları açıp havanın değişmesini sağlamaktır.

Kesin olan bir şey var ki camı açmak ya da klimayı açmak doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmazsa solunum sisteminizi aksi yönde etkileyecektir. Aracınızın  klimasını daima orta ayar yapın ve asla üzerinize üflemesine izin vermeyin.

Editör: Haber Merkezi - UK