Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, New York’taki Türkevi'nde Olgunlaşma Enstitüleri tarafından düzenlenen "Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerinde Bir Yolculuk" programına ev sahipliği yaptı. Etkinliğe birçok ülkenin devlet başkanlarının eşleri de katıldı. Emine Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, kültürel mirasın ve geleneksel el sanatlarının toplumlar için hayati önemde olduğunu vurguladı.

Kültürel Miras ve El Sanatları

Emine Erdoğan, geleneksel el sanatlarının, bir toplumun kültürel hafızasını taşıyan "yaşayan belgeler" olduğunu belirterek, Anadolu'nun bu anlamda zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu ifade etti. Erdoğan, Osmanlı ve Anadolu düğün merasimlerinde kullanılan çeyiz geleneğinin, sabır, özen ve sevginin yansıması olduğunu söyledi.

Dayanışma ve Toplumsal Birliktelik

Çeyiz geleneğinin sadece bireysel bir hazırlık değil, aynı zamanda aileler ve dostlar arasında dayanışmayı güçlendiren toplumsal bir faaliyet olduğunu vurgulayan Erdoğan, Osmanlı'da saraylara has çeyiz törenlerinin de halkın katılımıyla büyük bir sosyal etkinlik olarak gerçekleştirildiğini aktardı.

Otomasyon ve Dijitalleşme Karşısında El Emeği

Emine Erdoğan, otomasyon ve dijitalleşmenin el emeği ve özgünlüğü tehdit ettiği bir dönemde, kültürel mirasın öneminin daha da arttığını ifade ederek, bu mirasların doğru değerlendirilmesi durumunda, toplumların içinde bulunduğu bunalımlara çözüm sunabileceğini dile getirdi.

Olgunlaşma Enstitüleri ve "Türk İğnesinin Mucizesi" Projesi

Emine Erdoğan, Türk el işi geleneğini yaşatmak amacıyla kurulan Olgunlaşma Enstitülerini yeniden canlandırmak için başlatılan "Türk İğnesinin Mucizesi" projesine dikkat çekti. Bu projeyle geleneksel el sanatlarının modern tasarımlarla buluşturulacağını ve uluslararası alanda tanıtılacağını belirtti.

AB, selden etkilenen Bosna Hersek'e 20 milyon avro yardım sağlayacak AB, selden etkilenen Bosna Hersek'e 20 milyon avro yardım sağlayacak

Programın Devamında: Sergi ve Defile

Programda Osmanlı ve Anadolu dönemine ait geleneksel gelinlikler defile ile tanıtıldı. Defile büyük beğeni toplarken, katılımcılarla aile fotoğrafı çekildi. Türkevi'nde ayrıca Osmanlı ve Anadolu kültürüne ait motiflerle işlenmiş çeyizler ve Türk kültürünü yansıtan objelerin sergilendiği bir alan oluşturuldu. Emine Erdoğan, misafirlerine çeyiz hazırlıklarının ve geleneksel motiflerin anlamını anlattı.

Kaynak: aa