Darul Erkam Cami İsviçre'nin Bern kantonundaki yeni binasında ibadete açıldı Darul Erkam Cami İsviçre'nin Bern kantonundaki yeni binasında ibadete açıldı

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın, iklim değişikliği ve toprak verimliliğinin azalması konusuna dikkat çekerek, bu sorunlara çözüm üretmek için mikroalgler ve mantarlarla biyoremediasyon solüsyonları geliştirdiklerini açıkladı. Bu biyoteknolojik çözüm önerileri, toprağın biyoçeşitliliğini artırmayı ve atık su arıtımını biyolojik yollarla daha etkili hale getirmeyi hedefliyor.

İklim Değişikliğinin Tarıma Etkisi

TÜSİAD’ın 2020 Tarım ve Gıda Raporu’na göre, 2030-2049 yılları arasında tarımsal verimde yüzde 6-9 oranında kayıplar öngörülüyor. Küresel sıcaklık artışları, buğday, mısır, pirinç ve soya fasulyesi gibi temel ürünlerde ciddi verim kayıplarına neden olacak. Ayrıca, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporları, sıcaklıkların 3 derece artması durumunda yüzde 25-50 oranında verim kaybı yaşanabileceğini öngörüyor.

Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri ve Biyoteknolojik Çözüm Önerileri

Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu (S-ATP), iklim değişikliğine uyum sağlamak amacıyla biyoteknolojik çözümler geliştiriyor. Prof. Dr. Aydın’ın da katkıda bulunduğu bu çalışmalar, biyolojik ajanlarla toprağın biyoçeşitliliğini ve bitki sağlığını korumaya yönelik teknolojiler üzerinde yoğunlaşıyor.

Bu çözümler, gelecekte su ve toprak üzerindeki olumsuz etkileri minimize etmek ve tarım sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak adına kritik önem taşıyor.

Kaynak: aa