Yüzyılın en güçlü kasırgası olarak adlandırılan Milton Kasırgası, Florida'nın Siesta Key yakınlarında karaya çıktı. Kategori 3 seviyesindeki kasırgada rüzgar hızları saatte 205 kilometreye ulaştı. Can kaybı 10’a yükselirken, Florida Valisi Ron DeSantis, 51 kent için olağanüstü hal ilan etti. ABD Başkanı Joe Biden, afet bölgesi ilanını onayladı.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi’ne (NHC) göre, Milton Kasırgası, Florida’yı etkisi altına aldı ve kategori 3 seviyesinde bir fırtına olarak Siesta Key yakınlarında karaya çıktı. Kasırganın rüzgar hızları saatte 205 kilometreye kadar ulaşırken, Florida genelinde can kaybı sayısı 10’a yükseldi. Kasırga, Florida’nın batısındaki sahil şeridinde ciddi yıkımlara neden oldu.

Uluslararası STK Sherpa: Fransız şirketi Lafarge'ın terör örgütü finansmanından yargılanması bir zafer Uluslararası STK Sherpa: Fransız şirketi Lafarge'ın terör örgütü finansmanından yargılanması bir zafer

Büyük Hasar ve Hortumlar

Florida genelinde çok sayıda hortum meydana geldi. Kasırganın geçişi sırasında en az 125 ev ciddi şekilde hasar gördü. Özellikle Tampa, Palm Beach ve St. Pete-Clearwater havaalanları acil durum uçakları dışında kapatıldı. Florida Valisi Ron DeSantis, kasırganın tehdit ettiği 51 kentte olağanüstü hal ilan etti.

Federal Afet İlanı

ABD Başkanı Joe Biden, kasırganın yaratacağı olumsuzluklara karşı önceden tedbir almak amacıyla federal bir afet ilanını onayladı. Afet ilanı, federal yardımın hızlı bir şekilde devreye girmesini sağlarken, Florida’daki arama kurtarma çalışmalarının hızla yürütülmesine olanak tanıyor.

Kasırganın Etkileri

Kasırga nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintileri yaşanırken, eyalet genelinde su baskınları ve yıkım meydana geldi. Hava durumu yetkilileri, Florida’nın batı kıyısı boyunca sel uyarısında bulunarak, vatandaşların güvenli yerlere tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Milton Kasırgası, yıkıcı etkileri ve güçlü rüzgarlarıyla Florida'da büyük hasara yol açarken, yetkililer kasırganın etkilerinin daha da artabileceği konusunda uyardı.

Kaynak: dha