Maymun çiçeği virüsü, bulaşıcı hastalıklar arasında bulunan viral enfeksiyon olarak tanımlanmaktadır. Mpox olarak yazılan İngilizce kökenli bir isimle anılmaktadır. Türkçe’ ye görüntüsünden dolayı maymun çiçeği olarak çevrilmiş bulunmaktadır. En belirgin semptomlar arasında deri üzerinde çıkıntılar oluşması ve kabuklanarak kaşıntı yapmaktadır. Lenf düğümleri üzerine baskı yapması nedeniyle ateş ve ağrıya neden olmaktadır. Belirtilerden biri ya da birden fazlası fark edildiğinde sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.
Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?
Maymun çiçeği virüsü, adından anlaşılacağı gibi deri üzerinde kabarcıklar oluşturan bir enfeksiyon hastalığı etkeni olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca İngilizce Mpox kelimesiyle ifade edilmekte olup Türkçe’ si maymun çiçeği olarak bilinmektedir. Maymun çiçeği nasıl bulaşır? En büyük merak konusu olarak görülmektedir. Yakın geçmişte yaşanan Covit 19 virüsü pek çok can kaybına neden olmuş bulunmaktadır. Henüz tüm dünya insanlarının üzerinden tamamen etkisi kalkmadan maymun çiçeği virüsü ortaya çıkmış bulunmaktadır.
2024 yılının yaz aylarında yaygınlaşmaya başlamış olup Afrika’ da pandemi halini almış bulunmaktadır. Virüsün yayılma şekli Enfekte insanlar ve hayvanlarla temas olarak görülmektedir. Bu nedenle Hijyen kurallarına ve sosyal mesafe kurallarına uyanlar hastalıktan korunabilmektedir. Genel olarak hafif Semptomlarla ilerleyen bir hastalık olsa dahi hızla yayılması riskli hastalar üzerinde endişe yaratmaktadır.
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri
Maymun çiçeği virüsü olarak tanımlanan Enfeksiyon ilk olarak lenf düğümlerini hedef almaktadır. Bu da yüksek ateş, ağrı ve döküntüler şeklinde görülmektedir. Genel olarak hayvanlardan insanlara geçtiği ifade edilmektedir. Bu nedenle olası virüs taşıyan hayvanlardan uzak durulması gerekmektedir. Belirtiler ortaya çıktığından itibaren 1 ile 5 gün arasında hastalık tamamen ortaya çıkmaktadır. Maymun çiçeği belirtileri arasında:
-Yüksek ateş
-Kas ağrıları,
-Üşüme – titreme,
-Sırt ağrısı,
-Cilt üzerinde suçiçeği benzeri kabarcıklar,
-Lenf bezlerinde şişlik görselleri bulunmaktadır. Kabarcıklar ve kuruyan deride şiddetli kaşıntı şeklinde etki göstermektedir.
Maymun çiçeği virüsü belirtileri kişiler arasında daha düşük veya yüksek şiddette görülebilmektedir. Bu nedenle herhangi bir belirti fark edildiğinde doktora gidilmesinde fayda görülmektedir. Aksi halde pek çok kişiye bulaştırılma olasılığı görülebilmektedir.
Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?
Maymun çiçeği hastalığının bulaşma şekli de herkes tarafından merak konusu olmaktadır. İlk olarak 1958 yılında araştırma yapılmış belirlenen grupta bulunan maymunlarda virüs saptanmış bulunmaktadır. İki ayrı maymun grubunda belirlenen virüse bu nedenle de maymun çiçeği adı verilmiş bulunmaktadır. İnsanlar arasında Enfeksiyon olarak tanımlanması ise 1970 yılında kayıtlara geçmiş bulunmaktadır.
Günümüzde ise insanların tüm dünya üzerinde hareketli bulunmasına bağlı olarak Enfeksiyonlar daha hızlı yayılmaktadır. Maymun çiçeği virüsü de önceleri Afrika ülkelerinde görülmekteyken günümüzde ise tüm dünyaya yayılmış bulunmaktadır. Maymun çiçeği virüsünün en belirgin bulaş nedeni Enfekte hayvanlar olarak bilinmektedir. Virüs taşıcı hayvanın insanı ısırması, vücut sıvılarıyla temas etmesi ve hayvanın çizmesi gibi nedenlerle bulaşmaktadır. İnsanlar arasında yayılması ise solunumla ortamda bulunan virüslü damlacıkların temasıyla olmaktadır.
Maymun Çiçeği Virüsünden Korunma Yolları
Maymun çiçeği virüsünden korunmanın en kolay yolu mesafeyi korumak ve Enfekte kişilerle teması kesmek olarak ifade edilmektedir. Maymun çiçeği tedavisi kolay hastalıklar arasında bulunmaktadır. Ayrıca kemirgenlerden uzak durulması, Hijyen kurallarına uyulması önemle tavsiye edilmektedir. Türkiye genelinde maymun çiçeği hastalığı riski düşük olmasına rağmen önlemlerin gevşetilmemesi gerekmektedir. Hem halkın hem de sağlık çalışanlarının maksimum özen göstermesi gerekmektedir. Canlı veya ölü hayvanla temas edilmemesi, doğada vakit geçirenlerin azami dikkatli olması büyük önem taşımaktadır. Kısa sürede tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalığı olarak bilinen maymun çiçeği tedavi sonunda tamamen ortadan kalkmaktadır.