YAŞAM

Lise Öğrencilerinden Amputelere Özel 'Robot El'

Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi 12'nci sınıf öğrencileri Abdurrahman Can Tanış ve Alper Emin Aktay, 2 bin 500 TL’ye mal ettikleri robot el projesiyle gaziler ve ampute bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

Abone Ol

Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi 12’nci sınıf öğrencileri Abdurrahman Can Tanış ve Alper Emin Aktay, amputelere yönelik geliştirdikleri düşük maliyetli 'robot el' projesi ile dikkat çekiyor. Geliştirdikleri projeyi, gaziler ve dirsek altı ampute bireylerin kullanabilmesi için tasarlayan öğrenciler, bu teknolojiyi kar amacı gütmeden piyasaya sunmayı hedefliyor.

'Robohand' Projesinin Detayları

Tanış ve Aktay’ın geliştirdiği robot el projesi, 'Robohand' adıyla tanıtılıyor. Proje, EMG kas sensörü ile çalışan, kaslardan aldığı sinyalleri mikro denetleyici bir kart üzerinden değerlendirerek el hareketlerini kontrol eden bir sistem sunuyor. El açık ya da kapalı duruma bu sensörler aracılığıyla geçebiliyor ve ampute bireylerin doğal hareketlerine benzer şekilde çalışabiliyor.

Abdurrahman Can Tanış, projeyi şu şekilde açıklıyor: "Gaziler başta olmak üzere dirsek altı ampute bireylere fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Robohand sayesinde uzuvlar, senkronize olarak hareket edebilecek. 3D yazıcı ile oluşturduğumuz mekanik kol yapısı, yaklaşık 32 saatte tamamlandı ve maliyeti sadece 2 bin 500 TL oldu."

Yurt Dışındaki Benzerlerinden Çok Daha Ekonomik

Tanış, aynı teknolojinin yurt dışında 30 bin dolara satıldığını belirterek, kendi ürettikleri robot elin çok daha uygun maliyetle üretilebildiğini vurguladı. Proje, gaziler ve iş kazasında uzuvlarını kaybeden bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

Danışman Öğretmenden Destek

Proje danışmanı Fizik Öğretmeni Alparslan Şahinoğlu, öğrencilerin çalışmalarını överek, "Bu proje, uzvunu kaybeden bireylerin yaşam kalitesini iyileştirmek adına çok önemli bir adım. Öğrencilerim özverili ve deneyimli bir şekilde bu çalışmayı gerçekleştirdi. Umuyorum ki bu sadece bir başlangıç olacak ve başarıyla devam edecek" dedi.

Gelecek Planları

Projede yer alan öğrenciler, kas ile sensör arasındaki senkronizasyonu artırmayı ve prototipi daha da geliştirmeyi planlıyor. Bu teknolojiyi geniş kitlelere ulaştırmak ve amputelerin yaşamına kolaylık getirmek için maddi ve manevi destek bekliyorlar.