Kubadabad Sarayı'nda heyecan verici keşif! Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın emriyle inşa edilen sarayın kalıntıları arasında bir kuşhane yapısına rastlandı. #KubadabadSarayı #SelçukluMimarisi #ArkeolojikKeşif

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın 1226 yılında inşasını başlattığı Beyşehir Gölü kıyısındaki Kubadabad Sarayı’nda kazı çalışmaları devam ediyor. Keşfinin 75’inci yılında süren kazılarda, sarayda önemli bir yapı olan kuşhane gün yüzüne çıkarıldı.

Kazı ve Keşif Detayları

Kubadabad Sarayı’nda 1980 yılından bu yana süren kazı çalışmalarında, bu yıl önemli bir keşif daha yapıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Muharrem Çeken’in verdiği bilgilere göre, sarayın güneydoğusundaki av sahasında yer alan bu yeni yapı, kuşhane olarak değerlendirilmekte. Yapının, av seremonilerinde kullanılan avcı kuşların yetiştirildiği veya korunması amacıyla inşa edilmiş olabileceği düşünülüyor.

Ankara Kültür Yolu Festivali Başlıyor: Sanat Dolu 9 Gün Ankara Kültür Yolu Festivali Başlıyor: Sanat Dolu 9 Gün

Tarihi ve Kültürel Önemi

Kubadabad Sarayı, Anadolu Selçuklu dönemine ait mimari ve çini sanatının en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Sarayın doğa harikası bir manzaraya sahip olduğu ve 14. yüzyıl başlarına kadar kullanıldığı biliniyor.

Kaynak: aa