Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) öğrencilerinin yapay zeka destekli olarak geliştirdiği tam otonom çoklu İHA platformu "Sancaktar", Adana'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) büyük bir başarıya imza attı. Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda birincilik dahil olmak üzere toplam 3 ödül kazanan ekip, projeleriyle dikkat çekti.

Serbest Görevde Birinci Oldular

KTÜN Yazılım Mühendisliği öğrencileri, yapay zeka destekli İHA platformu ile katıldıkları Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda, serbest görev müsabakalarını başarıyla tamamlayarak kategorilerinde birincilik elde etti. Projeye ayrıca "danışman birincilik" ve "TUSAŞ özel ödülü" de verildi.

Sancaktar: Çok Yönlü Bir İHA Platformu

Sancaktar İHA platformu, üzerinde taşıdığı 3 mini İHA ile dikkat çekiyor. Yapay zeka desteğiyle geliştirilen bu platform, alan tarama, kamikaze dalış ve insan takibi ve saldırı olmak üzere farklı görevler için tasarlanmış. Özellikle alan tarama yeteneği, GPS olmadan insan unsuru arama becerisi ile öne çıkarken, kamikaze dalış ise verilen koordinatlara sert iniş yaparak hedefleri etkisiz hale getirebiliyor. İnsan takibi ve saldırı özelliği ise özellikle kolluk kuvvetlerine yönelik geliştirilmiş yakın izleme yeteneği sunuyor.

Bayraktar TB3 PT-2 SİHA, Rampa Kalkış Testini Başarıyla Tamamladı Bayraktar TB3 PT-2 SİHA, Rampa Kalkış Testini Başarıyla Tamamladı

Teknoloji Geliştikçe İHA'lar Daha Büyük Alanlarda Kullanılacak

Takım kaptanı Mehmet Doğan Uyanık, projeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "2023 yılında TEKNOFEST'te 7'nci olduk. Ancak bu yıl azimle çalışarak birincilik dahil 3 ödül kazandık. Tamamen otonom çalışan sistemimizle gelecekte daha büyük başarılar hedefliyoruz" dedi. Uyanık, Türkiye'nin teknoloji alanındaki gelişimine katkıda bulunmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek, sürü halinde çalışan yüzlerce İHA projesi üzerine çalıştıklarını belirtti.

Türkiye’nin Teknoloji Hamlesine Gençlerden Büyük Destek

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ana yürütücülüğünde gerçekleşen TEKNOFEST, genç yeteneklere destek vermeye devam ediyor. "Sancaktar" gibi projeler, Türkiye’nin teknoloji ve savunma alanındaki yerli üretim gücünü daha da ileri taşımayı hedefliyor.

KTÜN öğrencilerinin bu başarıları, gelecekte daha büyük projelere ve Türkiye'nin teknolojik gelişimine katkıda bulunmalarının sinyallerini veriyor.

Kaynak: aa