Prof. Dr. Yaşar Eren: "Cennet Obruğu Diyebileceğimiz Büyüleyici Bir Manzara İle Karşılaştık"

Konya’da çıplak dağlarla çevrili bir bölgede, içerisinde irili ufaklı çok sayıda ağacın bulunduğu büyüleyici bir obruk keşfedildi. Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Yaşar Eren, obruğun manzarası karşısında hayran kaldıklarını belirtti.

Obruğun Keşfi: "Gözyaşı Damlasına Benzeyen Bir Obruk"

Bozdağlar adı verilen dağ silsilesinde yer alan ve ne zaman oluştuğu bilinmeyen bu doğa harikası obruğu keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Eren, "Uzaktan gözyaşı damlasına benzeyen bu obruğu tespit ettik. Obruğun kenarına geldiğimizde, manzarasıyla büyülendik. Çevresi çıplak dağlarla çevrili olan bu obruğun içi adeta çölde bir vaha gibi yemyeşil ağaçlarla dolu" dedi.

"Yaren Obruğu" İsmi Verildi

Prof. Dr. Eren, güzelliği nedeniyle bu obruğa "Yaren Obruğu" adını verdiklerini belirterek, yer altı mağarasının tavanının çökmesiyle oluştuğunu söyledi. "Obruk, 100-200 milyon yıllık mermer ve dolomit mermerler içerisinde gelişmiştir. Kırık sistemleri boyunca gelişen bu obruk, yer altı mağarasının tavanının çökmesiyle oluşmuş bir çökme obruğudur" diye ekledi.

Obruğun Özellikleri

Yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 30 metreden fazla derinliğe sahip olan Yaren Obruğu, içerisindeki çeşitli ağaçlarla dikkat çekiyor. Prof. Dr. Eren, obruğun oluşum sürecinin halen devam ettiğini ve üzerindeki kemer yapının zaman zaman çöktüğünü de gözlemlediklerini vurguladı.

ABD'nin İsrail'den, İran'a olası saldırısını yumuşatmasını istediği iddia edildi ABD'nin İsrail'den, İran'a olası saldırısını yumuşatmasını istediği iddia edildi

Konya'nın kuzeyinde yer alan bu eşsiz obruk, doğa tutkunları için keşfedilmeyi bekleyen bir cennet gibi görünüyor.

Kaynak: dha