Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Tanır Mahallesi'nde bulunan Yassıhöyük’te, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle yürütülen kazılarda 6 bin yıllık şekillendirilmiş bir kafatası bulundu. Kazılar, Ahi Evran Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Elif Baştürk başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

Kazı başkanı Elif Baştürk, Yassıhöyük’ün konumu itibarıyla her dönem büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Höyükteki çalışmalar sırasında Prehistorik döneme ait tabakalarda heyecan verici bulgulara ulaşıldığını ifade eden Baştürk, bilinçli kafatası şekillendirmesi adı verilen bir tür deformasyon tespit ettiklerini söyledi.

Ankara'da Bir Berber Dükkanı Geçmişe Açılan Kapı Oldu Ankara'da Bir Berber Dükkanı Geçmişe Açılan Kapı Oldu

Seçilmiş Birey Olabilir

Kazılarda açığa çıkarılan kafatası, alttan ve üsten iki bezle sarılarak şekillendirilmiş. Bu bulgu, yaklaşık 10-12 yaşında bir çocuğa ait ve toplum içinde seçilmiş özel bir birey olduğunu düşündürüyor. Baştürk, "Bu mezar, diğer mezarlardan farklı olarak boncuk ve kemikten yapılmış zengin takılarla süslenmişti. Toplum içinde fark edilmesi ve diğerlerinden ayrılması için yapılmış bir uygulama olabilir." dedi.

820 Boncuklu Kolyeye Ulaşıldı

Kazı ekibi, M.Ö. 4000 yılına tarihlenen bir bebeğe ait dağılmış başka bir mezarda ise 820 boncuktan oluşan bir kolye buldu. Baştürk, ayrıca M.Ö. 6000 yılına tarihlenen Geç Neolitik dönem yapılarını da keşfettiklerini ve ata kültürü ile bağlantılı bir mezarda evin tabanı altına gömülü bir kafatası bulduklarını belirtti.

Yassıhöyük kazılarındaki bulgular, bu höyüğün tarih boyunca çok önemli bir yerleşim alanı olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: aa