İTÜ'lü öğrencilerin geliştirdiği Joybot, otizmli çocukların sosyal iletişim becerilerini geliştirmek için tasarlandı ve TEKNOFEST'te birincilik ödülüne layık görüldü.

İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin kurduğu Joysper, otizmli çocuklar için geliştirdikleri sosyal robot Joybot ile TEKNOFEST’te "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" alanında birincilik ödülü kazandı. Joybot, otizm spektrum bozukluğu yaşayan 3-12 yaş arası çocuklara, insanlarla daha rahat ve kolay iletişim kurmaları için yardımcı olmayı hedefliyor.

Multidisipliner Bir Proje

Joysper Takım Kaptanı Eshagh Shahnavazi, projenin hem mühendislik hem de uzmanlık gerektiren multidisipliner bir çalışma olduğunu belirtti. Projelerinin yüksek teknolojiyle her eve ulaşabilmesi için çalıştıklarını vurgulayan Shahnavazi, ürünün erişilebilir bir fiyatta olmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’deki önemli vakıflardan destek aldıklarını ve projeyi uzmanların yönlendirmeleriyle geliştirdiklerini ifade etti.

Otizmli Çocuklar İçin Kişiselleştirilebilir Bir Çözüm

Joysper ekibinden Sümeyye Aslan, otizmli çocukların sosyal iletişim becerilerini geliştirmek amacıyla sosyal robotu tasarladıklarını belirtti. Projelerinin, çocukların iletişime daha açık hale gelmesine yardımcı olmayı hedeflediğini söyleyen Aslan, Joybot'un kişiselleştirilebilir olmasının otizmli çocukların geniş bir spektrumdan oluşması nedeniyle önemli olduğunu vurguladı. Çeşitli uzman ve velilerle yaptıkları görüşmeler sonucunda, otizmli bireyler için en uygun ürünü geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Bayraktar TB3 PT-2 SİHA, Rampa Kalkış Testini Başarıyla Tamamladı Bayraktar TB3 PT-2 SİHA, Rampa Kalkış Testini Başarıyla Tamamladı

Geniş Destek ve Başarı

Proje süresince, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) ve Tohum Otizm Vakfı gibi birçok kuruluş ve uzmanla iş birliği yaparak ilerlediklerini belirten Aslan, hedeflerinin teknoloji okur yazarlığını geliştirmek olduğunu söyledi. Joysper ekibi, TEKNOFEST'teki başarılarıyla sadece Türkiye’de değil, uluslararası platformlarda da adından söz ettirmeye devam ediyor.

Kaynak: aa