Hamas, hareketin lideri Yahya Sinvar’ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı Hamas, hareketin lideri Yahya Sinvar’ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı

İsrail, Beyrut'un güneyine yönelik hava saldırılarını artırırken, saldırılarda Hizbullah Hareketi Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin'in hedef alındığı iddia edildi. Saldırılarda 37 kişi hayatını kaybetti, 151 kişi yaralandı.

İsrail’in Beyrut’un güneyine düzenlediği hava saldırıları, bölgedeki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. 23 Eylül'den bu yana süren saldırılar, Beyrut’ta büyük patlamalara yol açtı. Saldırıların hedefinin, öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın muhtemel halefi olarak görülen Haşim Safiyuddin olduğu iddia ediliyor. İsrailli yetkililere dayandırılan bu iddialar, bölgedeki çatışmaların şiddetini gözler önüne seriyor.

ABD merkezli haber platformu Axios'a göre, saldırılar Safiyuddin’e yönelik planlanmış olabilir. Ancak İsrail tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Saldırılarda Yüksek Can Kaybı

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Lübnan’a yönelik saldırılarında son 24 saatte 37 kişinin hayatını kaybettiğini, 151 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Hava saldırıları, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un yanı sıra güneydeki Bekaa ve Baalbek bölgelerini de vurdu. İsrail ordusu, 8 Ekim 2023'ten beri Hizbullah ile çatışmalarını sürdürüyor ve özellikle son günlerde saldırılar yoğunlaştı.

Lübnan-Suriye Sınırındaki Saldırılar

İsrail, sadece Lübnan’ın iç bölgelerini değil, aynı zamanda Lübnan ile Suriye arasındaki El-Masna Sınır Kapısı'nı da hedef aldı. Bu saldırı, Lübnan ve Suriye arasındaki kara yolunun kesintiye uğramasına neden oldu. Henüz bu saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bilgi paylaşılmadı.

ABD'den Ateşkes Açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail ve Hizbullah arasında devam eden çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib'in, öldürülmeden önce Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bir ateşkes planını kabul ettiği yönündeki açıklamalarını yanıtlayan Miller, ABD'nin böyle bir bilgi almadığını belirtti. Nasrallah’ın İsrail’in 27 Eylül’deki hava saldırılarında öldürülmesinin ardından bölgedeki tansiyon daha da yükseldi.

Sivil Zararlar ve Eleştiriler

İsrail’in Lübnan’daki hedeflerinin çoğu Hizbullah'a ait olmasına rağmen, saldırılar sivil binaları da etkiliyor. Matthew Miller, İsrail’in sivil kayıpları önlemek için uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde önlem alması gerektiğini ifade etti. İsrail’in saldırılarının, Hizbullah’ı geri püskürtmek amacıyla sınırlı olduğunu belirten Miller, bu noktada bir ateşkesin ve diplomatik çözümün en uygun sonuç olacağını vurguladı.

Beyrut’ta ve Lübnan genelinde artan gerilim, bölgedeki insani krizin derinleşmesine neden oluyor. BM raporlarına göre, 128 binden fazla Lübnanlı, İsrail saldırıları nedeniyle Suriye'ye geçmek zorunda kaldı.

Kaynak: aa