2010 yılında kurulan Instagram, aylık 2 milyar aktif kullanıcıya ulaşarak dünyanın en popüler sosyal medya platformları arasında yer almaya devam ediyor. Ancak, siyasi içerik kısıtlamaları ve çeşitli davalarla da gündemde. Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile yaşanan erişim engeli ve ABD'deki bağımlılık davaları, platformun global çapta tartışmalara neden olmasına yol açtı.

Siyasi İçerik Kısıtlamaları ve Türkiye'deki Tartışmalar

9 Şubat'ta getirilen "siyasi içerikleri kısıtla" özelliği, kullanıcıların haberi olmadan etkinleştirildi ve ABD seçimleri ya da Filistin'e destek paylaşımlarının erişiminin kısıtlanmasına yönelik olduğuna dair eleştiriler aldı. Türkiye’de ise 2 Ağustos’ta erişim engeli getirilmiş, ancak taleplerin karşılanacağı sözü üzerine 10 Ağustos’ta yeniden erişime açıldı.

"Yapay Zeka Akademik Tez Programı" başlıyor "Yapay Zeka Akademik Tez Programı" başlıyor

Global Çapta Davalar ve Cezalar

Instagram'ın çatı şirketi Meta, çeşitli ülkelerde yasal süreçlerle karşı karşıya kaldı. Özellikle ABD’de 13 yaşındaki bir kız çocuğu adına açılan 5 milyar dolarlık bağımlılık davası ve 41 eyaletin gençlerin ruh sağlığını tehlikeye attığı gerekçesiyle açtığı dava dikkat çekti. Ayrıca, İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun 91 milyon avro ceza kesmesi, platformun güvenlik politikalarını yeniden gözden geçirmesine neden oldu.

Platformun Yükselişi

2010 yılında Mike Krieger ve Kevin Systrom tarafından kurulan Instagram, kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaştı ve 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. Bugün marka değeri 70 milyar dolar olan Instagram, reklam gelirleriyle de dikkat çekiyor.

Türkiye’de Instagram

Instagram, Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri. TÜİK'in 2024 verilerine göre, Instagram, WhatsApp ve YouTube'un ardından en çok tercih edilen platform olarak öne çıkıyor.

Kaynak: aa