Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ihracatı 2023 yılı ocak-ağustos döneminde dünya genelinde büyük bir ivme kazandı. Türkiye, Asya’dan Kuzey Amerika’ya, Avrupa’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada ihracatını artırmayı başardı.

2023'ün ilk 8 ayında Avrupa ülkelerine yapılan ihracat yüzde 2,5 oranında artışla 97,2 milyar dolara, Asya ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 10,8 yükselişle 13,5 milyar dolara ulaştı. Bu artışlar, Türkiye’nin ihracat stratejisinin başarılı bir şekilde uygulandığını gösteriyor.

Önemli Pazarlardaki Gelişmeler

Türkiye'nin Kuzey Amerika ve Güney Amerika pazarlarında da dikkat çekici bir büyüme kaydedildi. Kuzey Amerika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 8,3 artarak 11,7 milyar dolara, Güney Amerika'ya yapılan ihracat ise yüzde 18,1 yükselişle 2 milyar dolara ulaştı.

Ayrıca, Orta Amerika ve Karayipler ile Afrika ülkelerine yapılan ihracat da sırasıyla yüzde 10,1 ve yüzde 3,6 oranlarında artış göstererek sırasıyla 1,9 milyar dolar ve 13,8 milyar dolara ulaştı.

FED'in faiz indirimi New York borsasına doping etkisi yaptı FED'in faiz indirimi New York borsasına doping etkisi yaptı

Yeni Pazarlara Açılma Hedefi

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin küresel ticaret stratejilerini güçlendirmek ve yeni pazarlara ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bu kapsamda, Türkiye’nin pazar çeşitlendirmesi ve mevcut pazarlardaki konumunu güçlendirmesi için ihracatçıların ihtiyaçlarına yönelik uygulamalar devreye alınacak.

Orta Vadeli Program kapsamında dost ve komşu ülkelerle ticari ilişkilerin artırılmasına yönelik yoğun çalışmalar yapılmaya devam edecek. Bakanlık, farklı pazarlara yönelik ihracatın artırılması için diyalog ve istişare mekanizmalarına da ağırlık verileceğini vurguladı.

Kaynak: aa