Bakan Ali Yerlikaya, Hatay’da devam eden çalışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Deprem yaralarını sararken huzur ve güvenlikten taviz vermiyoruz. #Hatay #DepremSonrası #AliYerlikaya #AFAD

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'daki incelemeleri sırasında Hatay Valisi Mustafa Masatlı'yı ziyaret etti ve AFAD Koordinasyon Merkezi'nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen "Türkiye'nin Huzuru Toplantısı"na başkanlık etti. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek ekim ayında Hatay'ı ziyaret edeceğini ve depremzede hak sahipleri için düzenlenecek kura törenine katılacağını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, Hatay'ın tarihi zenginliklerinin yanı sıra, 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen şehirlerin başında geldiğini belirtti. Depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Yerlikaya, depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde başlatılan dünyanın en büyük konut seferberliği kapsamında, Hatay'da yeniden inşa çalışmalarının hızla sürdüğünü ifade etti.

Yerlikaya, "Hatay'ımızı yeniden ayağa kaldırırken, devletimiz tüm kurumlarıyla canla başla çalışıyor. Bir yandan şehrimizi imar ederken, diğer yandan huzur ve güvenliğimizden asla taviz vermiyoruz," dedi. Bakan, Hatay’ın yalnızca imar çalışmalarında değil, güvenlik alanında da sıkı önlemler alındığını ve suçla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Güvenlik ve Suçla Mücadelede İlerlemeler

Bakan Yerlikaya, Hatay’ın 1 Ocak - 31 Ağustos 2024 dönemine ait güvenlik verilerini paylaşarak, kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta aydınlatma oranının yüzde 96,9 olduğunu belirtti. Özellikle mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçta olay sayısının yüzde 32,7 oranında azaldığını vurgulayan Yerlikaya, oto hırsızlığı, motosiklet hırsızlığı, evden hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçlarda da önemli düşüşler yaşandığını söyledi.

Yerlikaya, "Hatay’da oto hırsızlığı yüzde 54,7, motosiklet hırsızlığı yüzde 50,1, evden hırsızlık yüzde 47,7 oranında azaldı. Suç oranlarını düşürmek bizim birinci görevimiz, ancak var olan suçları aydınlatmak da bir o kadar önemli. Şu an aydınlatma oranımız yüzde 63 seviyesinde," dedi.

Ayrıca organize suç örgütlerine karşı da ciddi adımlar atıldığını belirten Yerlikaya, bu Kabine döneminde 20 operasyon gerçekleştirildiğini, yerel ve bölgesel 6 organize suç örgütünün çökertildiğini ve 530 milyon lira değerinde mal varlığına el konulduğunu açıkladı.

Göç ve Uyuşturucuyla Mücadele

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Hatay’da göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçmenlerle mücadele konusunda da önemli bilgiler paylaştı. Kentte 606 operasyon düzenlendiğini ve bu operasyonlar sonucunda 219 şüphelinin gözaltına alındığını, bunlardan 61’inin tutuklandığını açıkladı.

Hatay'da yaşayan yabancılara ilişkin de bilgiler veren Bakan Yerlikaya, 258 bin 65 yabancının yasal olarak Hatay'da bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunun geçici koruma altındaki Suriyeliler olduğunu belirtti. Ayrıca, Hatay’dan gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş yapan Suriyeli sayısının 58 bin 483 olduğunu da sözlerine ekledi.

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Yerlikaya, "Uyuşturucuya karşı verdiğimiz mücadelede halkımızın desteği çok önemli. Şüpheli durumlarda vatandaşlarımızın hiç tereddüt etmeden 112'yi arayarak bildirimde bulunmaları büyük önem taşıyor. Her ihbar, güvenlik güçlerimize güç katacaktır," dedi.

Side Antik Kenti'nde Süper Ay Büyüledi Side Antik Kenti'nde Süper Ay Büyüledi

Konut Seferberliği

Yerlikaya, Hatay’daki yeniden inşa sürecinin hızla devam ettiğini ve 154 bin 471 hak sahibinin bulunduğunu belirtti. Bugüne kadar 16 bin 859 konut ve 1545 köy evi için kura çekildiğini, 2024 yılı sonuna kadar 42 bin 330 konutun, 2025 yılı sonuna kadar ise 139 bin konutun hak sahiplerine teslim edilmesinin planlandığını söyledi.

Toplamda 223 bin 162 vatandaşın konteynerlerde misafir edildiğini ve Esen Kart yardımları kapsamında 27 bin 118 kartın dağıtıldığını belirten Yerlikaya, Hatay’da afetzede ailelere yapılan nakdi yardımların 20 milyar 282 milyon liraya ulaştığını ifade etti.

Ayrıca, AFAD tarafından Hatay'da ilgili kamu kurumlarına 36 milyar 380 milyon lira nakdi kaynak aktarıldığını belirten Yerlikaya, valilik, emniyet, jandarma ve sahil güvenlik binalarının yeniden inşasına da önemli yatırımlar yapıldığını açıkladı.

Katılımcılar ve Toplantı

Toplantıya, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı, Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Ahmet Kendir, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, AK Parti milletvekilleri, MHP Hatay Milletvekili ve diğer yerel yetkililer katıldı.

Kaynak: aa