Giresun’da kahverengi kokarcaya karşı başlatılan mücadelede, köylerde ilaçlama yapılarak istilacı böcek türü imha edilmeye çalışılıyor.

Giresun’da, özellikle fındık bahçelerine zarar veren istilacı kahverengi kokarca böceği ile mücadele başlatıldı. Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, kendi imkanlarıyla aldığı ilaçlama makinesiyle köy köy gezerek kokarcaya karşı savaş açtı. Bu böcek türü, fındık başta olmak üzere birçok bitkiye zarar vererek tarım için ciddi tehdit oluşturuyor.

İstilacı Böcek Fındığa Zarar Veriyor

Karadeniz Bölgesi’nin fındık üretimi için büyük önem taşıyan bu bölgede, kahverengi kokarca böceği 300’den fazla bitki türünü etkiliyor. Fındık bahçelerinin yanı sıra evlere de dadanan bu böcekler, duvarlara yapışarak ve çatılarda yuvalanarak çevreye zarar veriyor. Özellikle fındık bitkisinin yapraklarını yiyip, köklerini kurutan böcekle mücadelede bölgede ilaçlama çalışmaları başlatıldı.

İlaçlama Çalışmalarıyla Mücadele Sürüyor

Erim Yaman, Tirebolu Ziraat Odası olarak bir tim oluşturduklarını ve bu istilacı türle savaş ilan ettiklerini belirtti. Yaman, "Şu an evlere ve diğer yapılara girmeye çalışan kokarcaları imha etmeye çalışıyoruz. Bakanlığın önerdiği ilaçları kullanıyoruz ve bu ilaçların 15 gün etkisi var," dedi. Yaman, mücadelede başarılı olmayı ümit ettiklerini, fındığın bölge için önemini vurguladı ve bu böcekle topyekûn bir mücadele gerektiğinin altını çizdi.

Köylerde Yoğun Mücadele Başladı

Örenkaya Köyü Muhtarı Ali Kara ise köylerinde kokarcaların yoğun olarak görüldüğünü belirterek, Tirebolu Ziraat Odası ile iş birliği yaparak mücadeleye başladıklarını ifade etti. Kokarcaların evlerin çatı altlarında kümeleşerek yumurtladığını ve çevreye zarar verdiğini belirten Kara, şimdiden önlem alındığını söyledi.

Erzurum'daki 23 tabya, 23 kuruluşa zimmetlendi Erzurum'daki 23 tabya, 23 kuruluşa zimmetlendi

Giresun’da başlayan bu mücadele, kahverengi kokarca böceği tehdidini azaltmak ve fındık üretimini korumak için devam ediyor.

Kaynak: dha