Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli ve milli Oruç Reis Gemisi'ni Somali'ye uğurladı. Gemi, 3 ruhsat sahasında petrol ve doğal gaz için sismik çalışma yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni Somali'ye uğurlama törenine katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan "Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı" çerçevesinde görev alacak olan Oruç Reis, saat 11.00’de Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na giriş yaptı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle gemi Somali'ye uğurlandı.

Terör saldırısının ardından Türk savunma sanayisinden gövde gösterisi Terör saldırısının ardından Türk savunma sanayisinden gövde gösterisi

Sismik Çalışmalar Ekim Sonunda Başlayacak

Oruç Reis, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotasını takip ederek Ekim ayı sonunda Somali açıklarına ulaşacak. 7 ay sürecek görevde gemi, ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz arama amacıyla sismik çalışmalar yapacak. Gemi, ilk defa bu sahalarda üç boyutlu sismik veri toplayacak.

Türk Donanması Refakat Edecek

Görev süresi boyunca Oruç Reis’e Türk donanmasına bağlı 2 fırkateyn ve destek gemileri eşlik edecek. Toplanan veriler Ankara’da analiz edilecek ve sonuçlara göre sondaj çalışmalarına başlanacak. Bu proje, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: aa