Ev yangınları çoğu zaman küçük bir kıvılcımla başlar ve kısa sürede tüm evi sarar. Ev yangınları çoğu zaman o evde yaşayan kişilerin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Dolayısıyla olabilecek yangınlara karşı alınacak önlemler her zaman çok önemlidir ve hayat kurtarır.

Yangınların en büyük nedenleri arasında ilk sırayı ihmaller ve unutkanlıklar alır. Bu konuda bir örnek vermek gerekirse İstanbul’da 2015 yılında meydana gelen yangınların yüzde 40’ı evlerde meydana gelmiştir. Bu ev yangınlarının sebeplerine bakıldığında elektrik kontağı, sigara, kasıt, baca ya da ocak gibi nedenler ilk sıralardadır.

Ev yangınlarına karşı alınabilecek ilk önlemler arasında evin belirli bölümlerine duman alarmı taktırmak yer alır. Duman alarmı yangın daha büyümeden sizi uyaracaktır.

Prizlere mümkün olduğu kadar az elektrikli alet takınız. Bir prize çok sayıda elektrikli alet takarsanız bu prizin çok fazla ısınmasına yol açabilir ve yangın riskini büyütür.

Mutfak yangın riskinin çok fazla olduğu bir bölümdür. Kesinlikle çocuklarınızın mutfakları oyun alanı olarak kullanmalarına izin vermeyiniz. Çocuklar meraklıdır ve ocağın nasıl yandığını veya farklı şeyleri merak ederek denemek isteyebilirler. Çocuklarınıza bu konuda ciddi eğitimler vermelisiniz.

Bir çoğumuz mutfakta yemeği koyup başka işlerle ilgilenmeye gidiyoruz ancak bu büyük bir risktir. Ocaklar açık haldeyken ya da prize bir şeyler takılıyken mutfağı terk etmek doğru değildir. Asla ocak açıkken evin bir başka bölümünde başka işlerle uğramayın. Mutfaktan çıkarken ocakların kapalı olup olmadığını kontrol edin.

Mutfaklarda kızartma yaparken çok dikkatli olmalısınız. Tavada bulunan yağlar kısa sürede alev alarak yangın çıkmasına neden olabilir. Bunu için sizlere termostat kontrollü fritözleri tavsiye edebiliriz.

Kırklareli Bağ Bozumu Şenlikleri başladı Kırklareli Bağ Bozumu Şenlikleri başladı

Evimizin dekorasyonunun güzel olmasını hepimiz çok isteriz. Bunu için de mumlar son derece aktif rol oynar ancak mumları rastgele yerlere koyarak yakmak son derece risklidir. Bu noktada ağır ve kolay devrilmeyecek şamdanları tercih edin. Asla TV üzerinde mum bulundurmayın. Asla mumlar yanıkken uyumayın söndürdüğünüzden emin olun.

Evde az kullanılan bölümleri gün için bir kez dahi olsa kontrol edin. Kibrit, çakmak gibi yanıcı ve yakıcı maddeleri çocukların erişebileceği yerlere koymayın.

Elektrik tesisatları ve bacalar düzenli olarak bakım yapılması gereken yerlerdir. Asla ihmal etmeyin. Oturduğunuz binada mutlaka yangın söndürme tüpü bulundurun ve her zaman risklere karşı bir tahliye planı oluşturarak evinizdeki bireylerle bunu paylaşın.

Editör: Haber Merkezi - UK