"Duayen ressam Mustafa Ayaz, Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı. Sanat dünyasının büyük kaybı... #MustafaAyaz #Sanat #Ankara"

Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybeden Türkiye'nin önde gelen ressamlarından Mustafa Ayaz, Kocatepe Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. Duayen sanatçının cenaze törenine ailesi, yakınları ve sanat dünyasından çok sayıda meslektaşı katıldı.

Sanata Adanan Bir Ömür

Mustafa Ayaz, 1938 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Kabataş köyünde dünyaya geldi. Zorlu bir çocukluk geçiren Ayaz, ilkokula 10 yaşında başladı. 1953 yılında Erzurum Pulur Köy Enstitüsü'nde okurken resim yeteneği fark edilen Ayaz, İstanbul Çapa Öğretmen Okulu'nun resim bölümüne girdi. Mezuniyetinden sonra bir süre öğretmenlik yapan Ayaz, 1960 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü'ne girerek 1963'te mezun oldu.

Ayaz, Çorum’da kısa süreli resim öğretmenliği ve atölye şefliği yaptıktan sonra, 1966 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü'nün resim bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı. Burada 1984 yılına kadar resim hocalığı yapan Ayaz, ardından Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne geçti ve 1987'de emekli oldu.

Uluslararası Başarılar

Kariyeri boyunca sanata adanmış bir yaşam süren Ayaz, hem Türkiye'de hem de yurt dışında büyük başarılara imza attı. Yurt içinde 60'ı aşkın kişisel sergi açtı ve 19 ödül kazandı. Hindistan, Fransa, ABD, İngiltere, Romanya ve Almanya gibi birçok ülkede karma sergi ve bienallere katıldı. Mustafa Ayaz'ın 400'den fazla eseri yabancı ülke koleksiyonlarında, 4 bine yakın eseri ise Türkiye'deki koleksiyonlarda yer alıyor.

Mustafa Ayaz Müzesi

Ayaz, 2007 yılında Ankara'nın Balgat semtinde kurduğu Mustafa Ayaz Müzesi'nde 1960-2020 yılları arasında yaptığı eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. Müze, sanatçının yarım asırdan fazla süren sanat hayatını ve eserlerini geleceğe taşımaya devam ediyor.

İstanbul Boğazı'nda PD-30 Yüzer Havuz İçin Gemi Trafiği Kapatıldı İstanbul Boğazı'nda PD-30 Yüzer Havuz İçin Gemi Trafiği Kapatıldı

Mustafa Ayaz, resme olan tutkusunu ve estetik anlayışını hayatı boyunca sürdüren bir sanatçı olarak hatırlanacak. Türkiye ve dünya sanatına yaptığı katkılarla adını tarihe yazdıran Ayaz, saygı ve sevgiyle anılmaya devam edilecek.

Kaynak: aa