Bursa’nın Tarihi Tahtakale Mahallesi’nde yaşayan Turan Çakmakçı (45), 12 yaşında bağlamaya duyduğu ilgiyle başladığı serüvenini 33 yıldır sürdürüyor. Çocukken mahallesindeki bağlama ustasının çaldığı ezgilerle bu sanata yönelen Çakmakçı, kısa sürede yeteneğinin bağlama çalmaktan çok üretmekte olduğunu fark etti. Bugün, ardıç, ceviz, dut, maun ve kavak gibi ağaçlardan ürettiği bağlamaları, müşterilerine satmadan önce çalarak test ediyor.
Bağlama Üretiminde El İşçiliği
Çakmakçı’nın atölyesinde üretilen bağlamalar, yapımında kullanılan malzeme ve işçiliğe göre en az 3 gün sürüyor. Bağlamalar, 600 TL’den 8.000 TL’ye kadar değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Her bir bağlama, üretim aşamasında gösterilen özen ve el işçiliği ile dikkat çekiyor. Çakmakçı, "Bu iş gönül ve aşk işi. Gönülden yaptığınızda çok güzel sonuçlar alıyorsunuz" diyor.
Aile Boyu Bağlama Sevdası
Bağlama üretimi, Çakmakçı’nın ailesinde de bir gelenek haline gelmiş durumda. Ağabeyi ve küçük kardeşi de bağlama üretimiyle uğraşırken, Çakmakçı’nın 5 yaşındaki oğlu da bağlama çalmaya ilgi duyuyor. Çakmakçı, bu durumun kendisini gururlandırdığını belirterek, "Ağacı sanata dönüştürmek harika bir iş. Bu meslek sadece bir iş değil, bir tutku" diye konuşuyor.
Ali Ekber Çiçek’in Bağlamasından İlham Alan Yardımcı
Turan Çakmakçı’ya atölyesinde yardım eden Tamer Saydemir (59) de bağlama çalmaya olan ilgisiyle başladığı yolculuğunu üretim yaparak sürdürüyor. Otomotiv sektöründen emekli olduktan sonra bağlama imalatına yönelen Saydemir, özellikle Türk Halk Müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek’in mozaik tekne bağlamasından ilham aldığını belirtiyor. Saydemir, "Çalmada istediğim seviyeye ulaşamayınca üretime yöneldim. Mozaik tekne bağlama yapmayı denedim ve başardım. Şimdi bu bağlamaları satışa sunuyorum" ifadelerini kullandı.