Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından atılacak adımların büyüklüğüne dair belirsizlikler devam ederken, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentisi piyasalarda risk iştahını artırdı. Özellikle ABD’de işgücü piyasası verileri yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. ABD'de açıklanan imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. İmalat sanayi PMI 47 puanla beklentilerin altında kalırken, hizmet sektörü PMI 55,4 seviyesinde öngörüleri aştı.

Fed Yetkililerinden Açıklamalar

Fed yetkilileri, faiz indirimleri konusunda farklı yaklaşımlar sergilerken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari yılsonuna kadar yarım puanlık faiz indirimi yapılması gerektiğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, büyük bir faiz indirimi hamlesinin enflasyon ve istihdam arasındaki riskleri dengeleyebileceğini vurguladı. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise faizlerin önemli ölçüde düşmesi gerektiğini savunarak, bu adımın ABD ekonomisi için faydalı olacağını belirtti.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Durum

Avrupa’da ekonomik aktivitenin yavaşlaması sinyalleri dikkat çekerken, Almanya ve Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verilerindeki düşüş resesyon endişelerini artırıyor. Almanya’da imalat sanayi PMI eylülde 40,3’e gerilerken, hizmet sektörü 50,6 seviyesinde kaldı. Asya tarafında ise Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) ekonomiyi destekleyici adımları, piyasaları canlandırdı. Çin'de alınan önlemler ve faiz indirimi, piyasada olumlu karşılandı.

Borsa ve Piyasa Hareketleri

ABD borsalarında dün yükseliş yaşanırken, Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,13 azalışla kapattı. Altının ons fiyatı 2.635 dolarla rekor seviyelere yakın seyrederken, bakırın fiyatı yüzde 2,2 artışla 4,41 dolara yükseldi.

Gün İçinde Takip Edilecek Veriler

Analistler, bugün Türkiye’de reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi ve ABD’de konut fiyat endeksi gibi verilerin yakından takip edileceğini belirtti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şunlar:

  • 10.00 Türkiye, eylül ayı reel kesim güven endeksi
  • 10.00 Türkiye, eylül ayı kapasite kullanım oranı
  • 11.00 Almanya, eylül ayı Ifo iş dünyası güven endeksi
  • 16.00 ABD, temmuz ayı konut fiyat endeksi
  • 17.00 ABD, eylül ayı New York Fed tüketici güven endeksi
  • 17.00 ABD, eylül ayı Richmond Fed imalat sanayi endeksi

Kaynak: aa