📢 5 milyon lira ve üzeri vergi borcu olan mükelleflerin isimleri kamuoyuna açıklanacak! 15-31 Ekim 2024 tarihlerinde vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihlerinde ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayımlanacak. #VergiBorcu #Gelirİdaresi #ResmiGazete

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan yeni Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre, vadesi geçtiği halde ödenmemiş 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu veya cezası bulunan mükelleflerin isimleri kamuoyuna açıklanacak.

Fed'den 4 Yıl Sonra Faiz İndirimi: 50 Baz Puanlık Karar Fed'den 4 Yıl Sonra Faiz İndirimi: 50 Baz Puanlık Karar

Açıklama Tarihleri Belirlendi

Tebliğ uyarınca, borçlu mükelleflerin isimleri iki aşamada açıklanacak. İlk aşama 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelindeki vergi dairelerinde yapılacak. İkinci aşamada ise bu mükelleflerin isimleri 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanacak.

Kimler Kapsama Giriyor?

Bu kapsamda, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi gelmiş ve 30 Eylül 2024 itibarıyla ödenmemiş 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu olan mükellefler açıklanacak. Ayrıca, 1 Haziran 2023 - 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatlar da dikkate alınacak.

Resmi Gazete'de Yayımlanan Tebliğ

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca, Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen yetki doğrultusunda yapılan bu açıklamalar, vergi borcu olan mükelleflerin kamuoyuna duyurulması ve vergi bilincinin artırılması amacını taşıyor.

Tebliğe göre, açıklama sürecinde belirlenen kurallara uyulacak ve borçlu mükelleflerin listeleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kamuoyuna sunulacak. Bu süreçte Defterdarlıklar tarafından hazırlanan listeler elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilecek.

Kaynak: Haber Merkezi