Çanakkale’de 109 yıllık 18 patlamamış top mermisi bulundu! Tarihin izleri hala taze! 🕰️ #ÇanakkaleSavaşları #TarihiKeşif #Gelibolu

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünde, Çanakkale Savaşları'ndan kalma 109 yıllık 18 adet top mermisi keşfedildi. Çiftçilik yapan bir köylünün köpeğiyle makilik alanda rastladığı bu tarihi kalıntılar, Çanakkale Savaşları'nın izlerinin hala taze olduğunu gösteriyor.

Büyükanafarta köyü, tarihte Birinci Anafarta Muharebesi ile tanınan bir bölge. Köylü, köpeğinin doğum yaptığı makilik alanda top mermilerine rastlayınca yetkililere haber verdi. Bunun üzerine Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri bölgeye intikal etti.


Güvenlik Önlemleri ve İnceleme Çalışmaları

Yetkililer, bölgedeki güvenlik önlemlerini aldıktan sonra dedektörlerle daha fazla top mermisi olup olmadığını kontrol etti. Toplamda 18 adet, 150 milimetrelik top mermisi bulundu. Mermilerin Osmanlı’nın Krupp toplarına mı yoksa Avusturya-Macaristan’dan gelen obüs bataryalarına mı ait olduğu yapılacak araştırmalarla kesinleşecek.

Görme engelli gazilere akıllı baston Görme engelli gazilere akıllı baston

Bölgeyi güvenli hale getirmek için makilik alanda temizlik çalışmaları yapılırken, riskli olduğu tespit edilen top mermileri İl Jandarma Komutanlığına bağlı Patlayıcı Madde İmha Timi tarafından imha edilecek.


Tarihi Değer Taşıyan Kalıntılar Ziyarete Açılabilir

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Müzeler Koordinatörü Mert Çatalbaş, yaptığı açıklamada, bölgedeki incelemelerin yaklaşık 10 gün süreceğini belirtti. Bulunan mühimmatların, tehlike arz etmediği takdirde müze koleksiyonlarına katılabileceği ve ziyarete açılabileceği bildirildi.

Çatalbaş, daha önce Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu sırasında 30-35 adet top mermisi bulunduğunu, bunlardan 25'inin imha edildiğini, 10 tanesinin ise müzede sergilendiğini hatırlattı.

Kaynak: aa