YAŞAM

10 kadim saklı sır: Ne anlama geliyor? Nerden çıkmış?

Dünya üzerindeki tüm kültürler atalarından aktararak getirdiği kadim bilgilerle dolu. Bunlardan bazıları toplum sınırlarını aşmış dünya gelenine yayılmış durumda. İşte bunlardan 10'unu sizler için derledik.

Abone Ol

Kuşaklar boyunca aktarıla gelen bir çok bilgi var. Bu bilgiler o inanç veya ırkların kültürlerini oluşturur. Günümüze yansıyan bu kadim bilgiler bir çok kişi tarafından batıl inanç olarak anılır. Çünkü bu bilgilerin kökeni sırlarla doludur ve topluluklar bazen gizlemek veya iyiyi kötüye- kötüyü iyiye dönüştürerek için kasıtlı olarak yönlendirme yapmıştır. Bu nedenle bu kadim bilgilerin inanıp inanmamak için aslını çok yönlü olarak araştırıp uygulamalı. 
Şimdi sizler için günümüz anlayışındaki dünyaya mal olmuş 10 kültürün çıkış yerini ve kullanım amacını yazıyoruz.

10. ÇAPRAZ PARMAKLAR: BATI AVRUPA, PAGAN VE HRİSTİYANLIK

Bu işaret, Batı Avrupa'daki Hıristiyanlık öncesi, Pagan zamanlarından gelir. Günümüzde bu işaret şans getirilmesi için kullanılır. Bir elin işaret ve orta parmaklarını çaprazlayarak şans getirdiğine veya dileğinin kabul olacağına inanılır. Önceki kullanımlarına bakarsak, iki kişinin işaret parmaklarıyla birbirini çaprazlaması ve birbirlerine şans vermesi ile çıkmış. Bir başka anlatıma göre ise parmakları çaprazlayıp baş parmakla birleştirmek bir nevi gizli selamlaşma şekli imiş. Hristiyanlığın yayılma döneminde zulme uğramamak için inançlarını gizleyenler arasında kullanılan bir işaret. 

9. KARA KEDİLER: AVRUPA

İlk olarak Hristiyanlığın karanlık çağlarında MS. 1232 yıllarında doğmuş bu inanç. "Şeytanın reenkarnasyonu" olarak ilan bile edilmiş. Kutsal günlerde vahşice kediler yakılmış. Amerika'daki Püritenler ise onları cadılarla bağdaştırmış büyücülük yapıldığını ilan etmişler. Oysa ki o tarihlere kadar tüm kültürlerde ve dinlerde kedi kutsal sayılmış. Onların insanların göremediği varlıkları görüp sahiplerini koruduklarına ve hatta hastalıklarını yaydıkları mırıltı titreşimi ile şahlandırdıklarına inandı.  

8. 13. CUMA: AVRUPA, HRİSTİYANLIK

İsa'nın çarmıha gerilmesi ile başlamış 13'ün uğursuzluğu. Son akşam yemeğinde 13 günde 13. kişi olarak Büyük Hain Yahuda İskariyot 13. kişi. Yine Hristiyanların acı hatırası olan 13 Ekim 1307 Cuma günü Fransa Kralı IV. Philip, yüzlerce Tapınak Şövalyesini tutuklaması ve idam ettirmesi. 

7. AT NALI: ANTİK ROMA, BRİTANYA ADALARI

Pagan ay tanrıçası Diana'dan gelir at nalının şansı. Ödemde hem değerli bir maden hem de tanrılarını anımsatırdı. Romalılarda kendileri için şanslı saydıkları 7 rakamı için nallara yedi çivi deliği açarmış. Diğer toplumlarda ise metallerin kötü ruhları uzaklaştırdığına inanırdı. Kıymetli olan atlarını koruyan nallar işlevini yitirdikten sonra evlerini, otlaklarını, ahırlarını koruması için asılırmış bir yerlere.  

6. ÇATLAĞA BASARSAN AİLENDEN BİRİ ÖLÜR: AFRİKA VE AVRUPA 

Toprak, kaldırım, yol kısacası herhangi bir yerde oluşan çatlağa basıldığında, kendilerine veya aileden birine zarar geleceğine inanılır. Çünkü çatlakların boyutlar arası bir kapı olduğu kabul edilir ve oraya basılırsa oradaki varlığa zarar vermesi durumunda karşılığını alacağına inanılır. Bazı toplumlarda özellikle Asya ülkelerinde kapı eşiklerine basmak ta bu inanca benzer. Kapı eşiklerinin boyut kapısı olduğuna inanılır. Uğursuzluk gelecek diye basılmaz ve oturulmaz
Yine herhangi bir eşyanın kırılması, çatlaması durumunda kullanılmaz hemen atılır.

5. ŞANSLI KURUŞLAR: ANTİK ROMA, İNGİLTERE, AMERİKA

Para bulmak deyimi buradan geliyor galiba. Yerde para bulursanız şanslısınız, hatta zengin olacağınızın habercisi bile olabilir. Yukarda da bahsetmiştik metaller kıymetliydi tarih boyunca. O nedenle yerde bulunan metal paraların şans getirileceğine inanılır. Yalnız dikkat! Parayı bulduğunuz yer çok önemli, eğer kalabalık kuyruk gibi bir durumda iken gördüyseniz sakın almayın. Ters çevirip bir başkasının bulmasına bırakın. Bu durumda eğer alırsanız size şans para getirmez tam aksine para kaybına uğrarsınız.

4. KIRIK AYNA: ANTİK YUNAN, ROMA

Kırık ayna güzelliğine düşkün Antik Yunandan çıktığı düşünülüyor. Aynaya bakınca güzelliklerinin bozulması bir hayli sinirlendirmiştir diye düşünenler var. Yine yukarda belirttiğimiz gibi kırık ve çatlaklar görülüyor ki bir çok medeniyette hoş görülmemiş uğursuzluk olarak kabul edilmiş.

3. MERDİVEN ALTINDAN GEÇMEK: AVRUPA, MISIR

Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlemesi ile Hristiyanlar için 3 sayısı önemlidir ve kutsal bir semboldür. O yüzden üçgen şekiller çok sık çıkar karşımıza. Merdiven de üçgen oluşturmasından dolayı bu bütünlüğü bozmama adına altından geçilmesi uğursuzluk olarak görülmüş. 
Mısırlılarda yerle gök arasında bir merdivenle tanrının gidip geldiğine inanırmış. O nedenle merdiven altından geçerken tanrıya saygısızlık olur cezalandırılır diye uğursuz saymış..

2. OMZUNA TUZ ATMAK: AVRUPA, ANTİK ROMA

Omuzdan arkaya bir tutam tuz dökmenin kötü şansı ve kötü varlıkları yok edeceğine inanılır. Ama masaya önünüze tuzun dökülmesi veya tuza basmak uğursuzluk sayılır. Kökeni tam olarak bilinmez ama keşfinden sonra tüm toplumlarda değerli ve kıymetlidir. Aşa lezzet katmıştır nimet olmuştur, zararlı hayvanları uzak tutunca kötü ruhlarında uzak tuttuğuna inanılır. 

1. TAHTAYA VURMAK: HİNT-AVRUPA, KELT

En evrensel inançlardan biridir 'tahtaya vurmak'. Keltler ruhların ve tanrıların ağaçlarda yaşadığına inanırdı. Ağaç gövdelerine vurarak onları çağırırlardı. Yine başka bir inanca göre ise tam tersi tahtaya vurarak kötü ruhları kovalardı. 
Günümüzde ise iyi olan bir durumdan bahsederken kötüye dönüşmemesi için tahtaya vuruluyor.