Kadın Çiftçiler Tarım ve Hayvancılıkta Öncü Oluyor Kadın Çiftçiler Tarım ve Hayvancılıkta Öncü Oluyor

Mustafa Gürler, tenekecilik mesleğini babasından, o da kendi babasından öğrenmiş. "1955 yılından bu yana babamın yanındayım. Çocukluğumdan beri bu mesleğin içindeyim. Babam babasından, o da kendi babasından öğrendi; yani bizim ecdadımız tenekeci" diyor Gürler. Nesiller boyu aktarılan bu zanaat, onun ellerinde hayat bulmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş Depremlerinde Yaşanan Acı Kayıp

2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde çocuklarını ve birçok yakınını kaybeden Gürler, yaşadığı büyük acıya rağmen mesleğini sürdürmekten vazgeçmedi. Uzun Çarşı esnafı olan usta, bu zorlu süreçte mesleğine daha da sıkı sarıldı ve 2024 yılında hem il hem de Türkiye Ahisi seçilerek onurlandırıldı. Eylül ayında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den aldığı Türkiye Ahisi ödülü, onun için büyük bir gurur kaynağı oldu.

Makine ve Lehim Kullanmadan El Emeği Üretim

Modern teknolojinin yaygınlaştığı günümüzde, Gürler tamamen el işçiliğine dayanan üretim yöntemleriyle dikkat çekiyor. "Kürekler tamamen el emeğiyle üretiliyor. Makine yok, işe sıfırdan başlıyoruz. Yaprak sac geliyor, onu krom kürek haline dönüştürüyoruz. Makine ve lehim kullanmıyorum. Ürünlerim paslanmaz, kopmaz ve en az 10 yıl kullanılır" şeklinde konuşuyor.

Antakya'nın Tarihiyle İç İçe Bir Yaşam

"Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi olarak bilinen Antakya’daki Kurtuluş Caddesi’nin ilk aydınlatılma döneminden bu yana ecdadımızla beraber bugünlere geliyoruz. O dönemler yapılan aydınlatma fanuslarını hâlâ üretiyoruz" diyen Gürler, şehrin tarihi dokusuyla iç içe bir yaşam sürdürüyor.

Ürünleri Türkiye'nin Dört Bir Yanında

Kromdan ürettiği kürekler, dayanıklılığı ve kalitesiyle kuruyemişçiler, bakliyatçılar ve baharatçılar tarafından tercih ediliyor. "Yaptığım ürünleri Türkiye’nin her köşesine gönderiyorum. Vatandaşın mutlu olması beni de memnun ediyor. Her şey para kazanmak değil" ifadeleriyle mesleğine olan tutkusunu dile getiriyor.

Mesleği Öğretecek Çırak Bulamıyor

Mesleğini gelecek nesillere aktarmak isteyen Gürler, çırak bulamamaktan şikâyetçi: "Oldukça meşakkatli bir iş. Kanaat olmadığı için kimse gelip öğrenmiyor. Gelenler de önce ne kazanacağını soruyor. Bu mesleği yurt genelinde yapan yok. Erbabı yok, yetişen de yok. Herkes bol para kazanmak istiyor."

Azim ve İstikrarın Sembolü

İlerleyen yaşına rağmen her gün işinin başında olan Mustafa Gürler, "Her gün dükkânımı açıyorum. İşimi severek yapıyorum. Ürünlerimi kullananların memnuniyeti bana yetiyor" diyor. Onun için en büyük kazanç, mesleğini sürdürebilmek ve insanların takdirini kazanmak.

Kaynak: dha