Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, Seyhan Baraj Gölü’nde su kayıplarının tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirtti. Küresel ısınma ve yetersiz yağış nedeniyle göldeki su seviyesi kıyıdan 1 kilometre kadar çekilmiş durumda. Prof. Dr. Özekici, “Adana’da kasım ayının ortasına gelmemize rağmen henüz yağış almadık. Tarımsal sulamada su kayıplarını en aza indirgemek için acilen kapalı ve basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi gerekiyor” dedi.

100 Birim Suyun Ancak 25’i Kullanılabiliyor

Mevcut açık kanal sulama sisteminde büyük su kayıpları yaşandığını vurgulayan Özekici, barajdan alınan suyun sadece %25’inin arazide etkin kullanıldığını söyledi. “Kapalı basınçlı sulama sistemleriyle bu verimi %90’lara çıkarabiliriz. Bu nedenle devletin bu dönüşümü hızlandırması hayati önemde” diye konuştu.

Keçiboynuzundan 36 Çeşit Yiyecek Üretildi Keçiboynuzundan 36 Çeşit Yiyecek Üretildi

Kuraklık Buğday Üretimini Geciktiriyor

Sonbahar yağışlarının yetersizliği, özellikle buğday ekiminde gecikmelere neden oluyor. Seyhan Nehri’ni besleyen kaynaklardan gelen su miktarının da azaldığını belirten Özekici, bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade etti. “Su kaynaklarını etkili yönetemezsek, tarımsal üretimde ciddi sorunlarla karşılaşacağız” uyarısında bulundu.

Obrukların Sebebi Kontrolsüz Su Çekimi

Prof. Dr. Özekici, özellikle İç Anadolu’da yer altı su kaynaklarının kontrolsüz şekilde çekilmesinin obruk oluşumuna neden olduğunu vurguladı. “Konya gibi kapalı havzalarda kontrolsüz artezyen kuyuları, yer altı sularının kendini yenileyememesine yol açıyor. Bu da obrukların oluşmasının en büyük nedeni” dedi.

Sanayi ve Altyapıda Daha Etkin Su Kullanımı

Kentte içme suyu açısından kısa vadede sorun yaşanmayacağını belirten Özekici, belediyelerin su altyapısını yenilemesi gerektiğini ve sanayide atık suların yeniden kullanılması gerektiğini söyledi. “Sanayi tesisleri suyu daha etkin kullanmalı ve atık sularını arıtarak tarımsal sulamada değerlendirebilmeli” önerisinde bulundu.

Kaynak: dha