Kartlı Ödemelerde Temassız İşlemler Rekor Kırdı Kartlı Ödemelerde Temassız İşlemler Rekor Kırdı

Öne çıkan son iddialara göre Türkiye'nin para basma yetkisine sahip olan Merkez Bankası, 100 TL ve 500 TL banknotlar basmak için hazırlanıyor. Aynı şekilde yine darphanenin 10 TL değerinde madeni para basmak için yine hazırlandığı öne çıkan iddialar içerisinde geliyor. Tabii bu durum her ne kadar TL'nin değerini diğer döviz kurları üzerinde düşürecek olsa bile, piyasayı dengelemek amaçlı mecbur kalındığı için gerçekleştirilmektedir. Özellikle de enflasyon ve ekonomi ile beraber ortaya çıkan dengesizlik neticesinde piyasanın elinin rahatlaması adına bu hazırlığın başlandığı bilinmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı Tabii birçok kişi yeni 500 ve 100 TL ne zaman çıkacak sorusunu merak ediyor.
 
Yeni 500 ve 100 TL Çıkıyor mu?
 
Dolar ve euro ile birlikte Türk Lirası arasındaki uçurum arttıkça, aynı zamanda enflasyonla beraber piyasadaki TL'nin durumu dengelemesi gittikçe zorlaştı. Bunun önüne geçebilmek ve piyasanın elini tekrar rahatlatabilmek amaçlı ise 500 TL ve 100 TL banknotların piyasaya sunulmak üzere olduğu ifade ediliyor. Özellikle de Merkez Bankası bünyesinde bu durumun hazırlıklarının başladığına dair iddialar yer aldığını söylemek mümkün. Birçok farklı gazete ile beraber aynı zamanda sosyal medyada da bu haberlerin ortak şekilde yayıldığını eklemek gerekir. Bu durumda ise yeni 500 ve 100 TL çıkacak mı sorusuna evet cevabını vermek mümkün. Tam tarihi belli olmasa bile yakın zamanda bu banknotlar ile beraber madeni paraların piyasaya sürüleceği bilinmektedir.
 
Yeni 500 ve 100 TL Banknotların Çıkış Tarihi
 
Yapılan açıklamalar ve gelen haberlere göre yeni 500 ve 100 TL banknot resmi çıkış tarihinin önümüzdeki aylar olduğunu söylüyor. Bir habere göre önümüzdeki aylarda tedaviyle girecek olan 500 TL ile birlikte 100 TL piyasanın elini çok daha önemli oranda rahatlatmış olacak. Özellikle de daha düşük TL miktarlarının fazla olması ile beraber, piyasada önemli oranında bir zorluk ve dengesizlik oluşmuş durumda. Bu dengesizliğin üstesinden gelmek ve yeniden daha etkin bir alışveriş gerçekleşebilmek adına banknotların piyasaya sunulmak üzere çalışmaların başladığına yönelik haberler yapılıyor. Uzun bir zaman önce en son piyasaya sunulan 500 TL, artık yeniden piyasada yerini alacak gibi görünüyor.
 
Yeni 500 ve 100 TL Banknot Tasarımları
 
Çıkan son haberlere göre yeni piyasaya sürülecek olan 500 TL ile 100 TL'nin renkli mavi turkuaz şeklinde yapılacak. Paraların arka yüzünde ise kimin ya da neyin resmi olduğuna yönelik Henüz bir net bilgi yer almıyor. Ancak boyutları ve yapısı aynı olmasıyla beraber mavi turkuaz rengi üzerinden daha parlak bir görüntüye sahip olacağı öne çıkmış durumda. Bu durum hem 500 TL hem de 100 TL için geçerli olarak ortak biçimde ele alınıyor. Bu banknotların kesin bir tarihi olmamakla beraber önümüzdeki aylarda piyasaya sunulacağına dair bilgiler sızmış durumda.
 
Yeni 500 TL ve 100 TL Banknot'a İhtiyaç Var mı?
 
Genelde yeni ve büyük miktarlar üzerinden para basımı, fiyatının elini rahatlaması ve dengelerin sağlanması amaçlı gerçekleşmektedir. Enflasyon ile beraber döviz kurları arasındaki uçuruma bakıldığı zaman, şu an için 100 TL ve 500 TL’ye ihtiyaç duyulduğunu ifade etmek mümkün. Tabii teknik değerlendirme ve aynı zamanda finansal analizlerin yapılmasına bağlı olarak, Merkez Bankası bünyesinde para basımına karar verileceğini söylemek gerekir. Bu konuda yöneltilen soruları ise Merkez Bankası hayır ya da evet gibi net bir cevap vermedi. Bu da önümüzdeki aylarda bu banknotlar ile beraber bazı madeni paraların sunulacağına dair fikir vermiş durumda.

Editör: Haber Makale