Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma kapsamında 12 ilde 14 sondaj kuyusu açılarak, yaban hayvanları için küçük göletler oluşturuldu. Yaban hayata can suyu projesi, hayvanların su ihtiyacını karşılayarak yaşam alanlarına bağlılıklarını artırmayı hedefliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ve Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen 'Yaban Hayatı Su İhtiyacının Karşılanmasına Dair Protokol' kapsamında, 12 ilde 14 sondaj kuyusu açılarak yaban hayvanlarının su ihtiyacı yer altı sularından karşılanıyor. Bu proje, yaban hayvanlarının içme suyu ihtiyacını sürdürülebilir bir şekilde karşılayarak, yaşam alanlarında kalmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Aliağa Limanı'na yönelik rüşvet ve görevi kötüye kullanma operasyonunda 23 tutuklama Aliağa Limanı'na yönelik rüşvet ve görevi kötüye kullanma operasyonunda 23 tutuklama

Balıkesir, Çanakkale, Afyonkarahisar, Yozgat, Kayseri, Samsun, Malatya, Elazığ, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay illerinde hayata geçirilen projeyle yaban hayvanları için oluşturulan küçük göletler, bu alanlarda hayvanların su ihtiyacını karşılamada kritik rol oynuyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yer altı suyunun yaban hayatı için hayati bir kaynak olduğunu belirterek, kurak dönemlerde bu suyun yaban hayvanlarının hayatta kalması için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, sondaj kuyularının göç eden hayvanlar için su istasyonu olarak hizmet ettiğini ve göç yollarının korunmasına yardımcı olduğunu dile getirdi.

DSİ tarafından yürütülen bu çalışmayla 2 bin 360 metre sondaj delgisi yapıldı. DKMP tarafından ileride gelecek talepler doğrultusunda yeni kuyular açılarak yaban hayatına destek sağlanmaya devam edilecek.

Kaynak: dha