Van Gölü'ndeki su seviyesinin küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle düşmesi sonucu Bitlis'in Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinin kıyıları mikrobiyalitlerle kaplandı. Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, su seviyesindeki düşüşün küresel iklim değişikliği ve yeraltı su tüketimine bağlı olduğunu belirtti.

MİT ve emniyetten, terör örgütü PKK/KCK'nın Avrupa yapılanmasına ortak operasyon MİT ve emniyetten, terör örgütü PKK/KCK'nın Avrupa yapılanmasına ortak operasyon

Van Gölü’nde Su Seviyesi Düşüyor
Türkiye’nin en büyük gölü ve dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, küresel iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle su kaybetmeye devam ediyor. Geçen yıl bölge, önceki yıllara göre daha fazla yağış almasına rağmen göldeki su seviyesinin yeterince yükselmediği gözlemlendi. Gölün çekilmesiyle birlikte tabanında bulunan mikrobiyalitler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Özellikle Van Gölü’nün kıyılarında bulunan Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçeleri, mikrobiyalit tarlalarına döndü.

Mikrobiyalitler Görünür Hale Geldi
Daha önce sadece tatlı su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde rastlanan mikrobiyalitler, son yıllarda Van Gölü’ndeki su çekilmesiyle sahil bölgelerinde de sıkça görünmeye başladı. Özellikle Tatvan ilçesi İncekaya köyü sahilleri, bu doğal yapılarla kaplanarak adeta bir mikrobiyalit tarlasına dönüştü.

Su Kaybının Sebepleri
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, su seviyesinin düşüşünün temel nedenlerini açıkladı. Elmastaş, son 4 yıldır bölgedeki yağışlarda önemli bir azalma olduğunu, 2024 yılında yağış miktarı artsa da genel olarak su seviyesinin düştüğünü belirtti. Tarımsal sulama için yeraltı sularının aşırı tüketilmesi ve sondajlarla su çekiminin de Van Gölü’nün su seviyesini olumsuz etkilediğini vurguladı. Elmastaş, "Bu iki temel faktör nedeniyle göl seviyesinde bir alçalma meydana gelmektedir," dedi.

Mikrobiyalitlerin Ortaya Çıkışı
Van Gölü’nün su seviyesinin düşmesi, göl tabanındaki mikrobiyalitlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle Adilcevaz kıyılarında gözlemlenen bu doğal yapılar, gölün çekilmesiyle birlikte ilginç manzaralar sunuyor. Mikrobiyalitler, göldeki ekosistemin bir parçası olarak önemli bir rol oynuyor.

Kaynak: dha