Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde faaliyet gösteren Yukarı Deniz Derneği, Van Gölü'nde yaptıkları dalış sırasında mikrobiyalitlere sarılı hayalet ağlarla karşılaştı. Dernek Başkanı Cumali Birol, 600 metre uzunluğundaki hayalet ağların ekosisteme ve mikrobiyalitlere ciddi zarar verdiğini belirterek, balıkçıları ağ atarken daha dikkatli olmaya çağırdı.

Rize'de sağanak sonrası heyelan riski; mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı, 16 konut tahliye edildi Rize'de sağanak sonrası heyelan riski; mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı, 16 konut tahliye edildi

Van Gölü'ndeki Mikrobiyalitlere Hayalet Ağ Tehdidi

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde dalgıçlık eğitimleri veren Yukarı Deniz Derneği, Van Gölü'nde yaptıkları son sportif dalış sırasında hayalet ağlarla karşılaştı. Dernek Başkanı Cumali Birol ve beraberindeki dalgıçlar, mikrobiyalitlere zarar veren bu ağların bir kısmını temizledi.

600 Metrelik Hayalet Ağ Tehlikesi

Geçen hafta Van Gölü'nde 34,6 metre uzunluğunda büyük bir mikrobiyalit keşfeden dalgıçlar, bu kez 600 metre uzunluğundaki hayalet ağların bir parçasını temizlemeyi başardı. Ancak ağların tamamının çıkarılması için daha fazla zaman ve çaba gerektiğini belirten Birol, "Sadece yarısını alabildik. Önümüzdeki günlerde kalan kısmı temizlemek için çalışmalara devam edeceğiz" dedi.

Balıkçılara Uyarı

Hayalet ağların mikrobiyalitlere ve göldeki ekosisteme zarar verdiğini vurgulayan Cumali Birol, balıkçılara uyarılarda bulunarak, "Adilcevaz sınırlarına 3 mil kala ağ atılmaması, mikrobiyalitlerin korunması açısından büyük önem taşıyor. Ağların ekosisteme verdiği zararı bizler dalışlarımızda net bir şekilde görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Van Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak amacıyla dalgıçların hayalet ağ temizleme çalışmaları devam ederken, balıkçıların da bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.

Kaynak: dha