Kalp damar hastalıklarının genç yaşlarda ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden biri sağlıksız beslenme alışkanlıkları. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Erhan Tenekecioğlu, bu hastalıklardan korunmanın sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzıyla mümkün olduğunu belirtti.

Sağlıksız Beslenme Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün "Dünya Kalp Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, Doç. Dr. Tenekecioğlu, beslenme bozukluklarının kalp damar hastalıklarının genç yaşlarda ortaya çıkmasına neden olduğunu vurguladı. Özellikle katı yağların, işlenmiş gıdaların ve fast food tarzı beslenmenin gençler arasında yaygınlaştığını belirten Tenekecioğlu, Akdeniz tipi beslenmenin önemine dikkat çekti:

"Toplumumuzda fast food alışkanlığının azaltılması gerekiyor. Katı yağlardan uzak durarak, beyaz et ve sebze ağırlıklı beslenmeye önem vermeliyiz."

Hareketsiz Yaşam Tehlikeli

Doç. Dr. Tenekecioğlu, teknolojinin gelişmesiyle insanların daha az hareket ettiğini ve bu durumun metabolizmayı yavaşlattığını söyledi. Hareketsiz yaşam, kalp sağlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri. Tenekecioğlu, günlük hareket miktarının artırılması gerektiğini belirterek şu tavsiyede bulundu:

"Bazen asansör yerine merdiven kullanmakta fayda var. Hareketli yaşam, metabolizmayı hızlandırır ve kalp sağlığını korur."

Stres de Kalp Düşmanı

Kalp sağlığı için stresin azaltılmasının önemine dikkat çeken Tenekecioğlu, stresli ortamlardan uzak durmanın kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine değindi. Rahatlatıcı aktivitelerin stres yönetiminde faydalı olacağını belirtti.

Kalp sağlığınızı korumak için sağlıklı beslenmeye ve düzenli hareket etmeye özen göstermeniz gerektiğini unutmayın!

Yargıdan 'Friedreich ataksisi' hastaları için ilaç kararı Yargıdan 'Friedreich ataksisi' hastaları için ilaç kararı

Kaynak: aa