‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’ ‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alyan, hızlı kilo kaybı amacıyla uygulanan şok diyetlerin ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirterek, bu tür diyetlerin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. Prof. Dr. Alyan, aşırı kalori kısıtlamasına dayalı şok diyetlerin, vücut dengesini bozarak kalp krizleri ve aritmilere neden olabileceğini söyledi.

Sanatçı Metin Arolat’ın sahnede fenalaşıp vefat etmesinin ardından gündeme gelen şok diyetlerin tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr. Alyan, “Bu tür diyetler kısa sürede kilo vermede etkili olabilir, ancak kalp damar sistemi üzerinde ciddi riskler oluşturur. Kanın damarlardaki akışkanlığını bozarak kalp krizlerine ve ritim bozukluklarına yol açabilir” diye konuştu.

Şok Diyetlerin Riskleri

Prof. Dr. Alyan, şok diyetlerin kan basıncını düzenleyen maddelerin dengesini bozduğunu ve vücutta hayati önem taşıyan tuzların azalmasına neden olduğunu belirtti. Bu durumun kalp sağlığı üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Alyan, özellikle kalp hastalığı olan kişilerin bu tür diyetlerden kesinlikle uzak durmaları gerektiğini vurguladı.

Aralıklı Oruç Farklı

Ayrıca Prof. Dr. Alyan, aralıklı oruç diyetlerinin, kalp hastalığı olan bireyler için önerilebilecek sağlıklı bir seçenek olduğunu, ancak şok diyetlerin kalp sağlığına zararlı olduğunu belirtti.

Kaynak: dha