Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 44 ilde rehabilite edilen 108 maden sahasında 8 bin 830 hektarlık alana toplam 20 milyon 428 bin fidan dikildi. TÜRMES projesi kapsamında, maden sahalarının ağaçlandırılması ve kamuoyuna tanıtılması hedefleniyor.
Maden Sahalarında 20 Milyon Fidanla Rehabilitasyon Hamlesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 44 ilde rehabilite edilen 108 maden sahasında 8 bin 830 hektarlık alana toplam 20 milyon 428 bin fidan dikti. Genel Müdür Arslan Narin, maden sahalarının çevreyle uyumlu hale getirilmesi ve bu çalışmaların kamuoyuna tanıtılması amacıyla TÜRMES (Türkiye Geneli Rehabilite Edilmiş Maden Sahaları ile Madencilik Sosyal Sorumluluk Çalışmalarının Tespiti Projesi) başlattıklarını belirtti.
Maden ve Doğa Bir Arada
Narin, madenlerin işletme ömrü dolduğunda çevreyle uyumlu hale getirilmesinin önemine değinerek, "Çevreyle birlikte sürdürülebilir madenciliğin mümkün olduğunu, birçok maden sahasında gözlemledik. Maden ve doğanın bir arada var olabildiği örneklerle kamuoyunu bilgilendiriyoruz" dedi. Özellikle Ege Bölgesi'nde zeytin ve lavanta gibi ürünlerin ekilerek bölge halkına ekonomik katkı sağlandığı, lavanta balı ve kozmetik ürünlerin üretimiyle yöre ekonomisine katkıda bulunulduğu tespit edildi.
Rehabilite Edilen Sahalar Çeşitli Amaçlarla Kullanılıyor
MAPEG’in projeleri sadece ağaçlandırma ile sınırlı değil; bazı maden sahaları farklı amaçlarla da kullanılabiliyor. Çankırı'daki tuz ocağı müzeye, İstanbul Pendik'teki kalker ocağı millet bahçesine, Denizli Pamukkale'deki kalker ocağı ise seyir tepesine dönüştürüldü. Narin, tüm rehabilite edilen alanların TÜRMES Bilgi Haritası ile kayıt altına alındığını ve bu çalışmaların MAPEG internet sitesinde kamuoyuna sunulduğunu belirtti.
Sürdürülebilir Madenciliğin Önemi
Proje, çevre hassasiyeti konusunda farkındalık yaratmayı ve madenciliğin olumsuz algısını değiştirmeyi amaçlıyor. Bakanlık tarafından desteklenen bu girişim, madencilik sektöründe çevre dostu uygulamaların yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.