Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonları (OTMİ) projesinin yıl sonunda devreye alınacağını duyurdu. TCDD ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) iş birliğiyle geliştirilen bu sistem, trenlerdeki olası kusurları tespit ederek demir yolu taşımacılığında güvenliği artırmayı amaçlıyor.

OTMİ Ne Sağlayacak?

OTMİ sistemleri sayesinde trenler, hareket halindeyken dahi otonom olarak muayene edilebilecek. Tekerleklerdeki çatlaklar, fren sistemi hataları, aşırı ısınma ve olası diğer kusurlar trenler seyir halindeyken tespit edilebilecek. Bu sayede araçlardaki arızalar, büyük kayıplara yol açmadan önceden saptanıp gerekli bakım ve onarımlar yapılacak.

Stellantis yeni çok enerjili platformu "STLA Frame"i tanıttı Stellantis yeni çok enerjili platformu "STLA Frame"i tanıttı

Dijitalleşme ve Akıllı Sistemler

Bakan Uraloğlu, kara yollarındaki akıllı ulaşım sistemlerine benzer bir dönüşümün demir yollarında da başladığını vurguladı. OTMİ sistemlerinin, dijitalleşme ve akıllı sistemler açısından demir yollarındaki en önemli projelerden biri olduğunu belirterek, bu sistemin uluslararası standartlara uygun ve güvenli bir yolcu ve yük taşımacılığı sağlayacağını ifade etti.

Raydan Çıkmaların Önüne Geçilecek

Uraloğlu, raydan çıkma gibi büyük kazaların önüne geçilmesi için OTMİ'nin büyük katkı sağlayacağını söyledi. Toplanan veriler, makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknikleriyle analiz edilerek olası anormallikler tespit edilecek. Tüm Türkiye ağındaki veriler, Ankara’da kurulacak bir izleme merkezinde takip edilecek.

Yeni Mini OTMİ Tesisleri

Bakan Uraloğlu, ülke genelinde yeni mini OTMİ tesisleri kurulacağını ve mevcut hatlara eklenen istasyonların, hat kapasitesi, yoğunluk ve taşınan yük cinsi gibi faktörlere göre sınıflandırılarak optimize edileceğini belirtti.

Bu proje, Türkiye’nin demir yolu sisteminde dışa bağımlılığı azaltarak, daha güvenli ve düşük maliyetli bir işletme yapısına geçişini hızlandıracak.

Kaynak: aa