Samsun'un Ladik ilçesinde yaşayan Türk kalpak ustası Kenan Başusta, 6 yıl önce hobi olarak başladığı kalpak yapımına devam ediyor. Karadeniz bölgesinde bu işi yapan tek usta olduğunu belirten Başusta, özellikle kış aylarında sıcak tuttuğu için kalpakların yoğun talep gördüğünü söylüyor.

Kalpak Yapımına Hobi Olarak Başladı

Emekli zabıta amiri olan Kenan Başusta (64), 2010 yılında emekli olduktan sonra eşiyle terzilik yapmaya başladı ve 6 yıl önce Türk kalpağına merak saldı. Başlangıçta hobi olarak başladığı kalpak yapımını, gördüğü ilgi üzerine ticarete dönüştürdü. Kalpaklarının özellikle soğuk havalarda sıcak tuttuğu için tercih edildiğini belirten Başusta, şehir dışından gelen misafirlerin de hediye olarak kalpak satın aldığını ifade etti.

Beklenen ateşkes öncesi İsrail hava saldırısı tehdidi nedeniyle Beyrutlular yollara düştü Beklenen ateşkes öncesi İsrail hava saldırısı tehdidi nedeniyle Beyrutlular yollara düştü

Karadeniz’de Tek Kalpak Ustası

Başusta, Karadeniz'de Türk kalpağı diken tek kişi olduğunu belirterek, bu geleneksel giysinin kaybolmaması için uğraştığını söyledi. Kalpakların Kars ve doğu bölgelerinde de dikildiğini, ancak Karadeniz bölgesinde bu işi yapan tek ustanın kendisi olduğunu vurguladı. Türk kalpaklarının bazen Çerkez, Rus veya Kuva-yi Milliye kalpağı olarak adlandırıldığını da ekledi.


Kalpak Üretimi ve Artan Talep

Başusta, kış aylarında kalpaklara olan talebin arttığını belirterek, özellikle Çerkez kökenli müşteriler, folklor ekipleri ve okçuluk sporcuları tarafından tercih edildiğini söyledi. Ürettiği kalpakların üst kısımlarını deriden, yanlarını ise yapay kürkten yaptığını ifade eden Başusta, hakiki kürk kullanmadığını ve kalpakların iç kısmında hakiki keçe bulunduğunu belirtti. Günde 20-25 kalpak yapabilen Başusta, el emeğiyle kalpak üretmeye devam ediyor.


Samsun’un Ladik ilçesinde yaşayan Kenan Başusta, Karadeniz bölgesinde Türk kalpağı üretimi yapan tek usta olarak geleneği yaşatmaya devam ediyor. Kalpaklarının kışın sıcak tutması ve geleneksel değeri, bu ürünlerin rağbet görmesini sağlıyor.

Kaynak: dha