Tunceli’de göçerler, yayla sezonunu tamamlayıp köylerine dönerken yaban hayvanlarına karşı mücadele ediyor ve 20 günlük zorlu bir yolculuk yapıyor.

Göçerler Yayladan Köye Zorlu Bir Dönüş Yapıyor

Tunceli’nin Ovacık ve Pülümür ilçelerindeki 3 bin rakımlı yaylalarda yazı geçiren göçerler, havaların soğumasıyla birlikte köylerine doğru zor bir yolculuğa başlıyor. Çemişgezek, Hozat ve Pertek ilçelerinde yaşayan göçer aileler, yaylalardaki verimli otlaklarda hayvanlarını besleyerek peynir üretimi yapıyorlar.

Muş’ta Sıra Dışı Dostluk: 'Fulya' Adlı Kuzu Sahibinin Peşini Hiç Bırakmıyor Muş’ta Sıra Dışı Dostluk: 'Fulya' Adlı Kuzu Sahibinin Peşini Hiç Bırakmıyor

Göçerler ve Sürüleri Yaban Hayvanlarına Karşı Mücadele Veriyor

Yayla sezonunun sona ermesiyle köylerine dönmeye başlayan göçerler, yaban hayvanlarının saldırılarına karşı mücadele etmek zorunda kalıyor. Bozayı ve kurt saldırıları göçerlerin en büyük tehlikeleri arasında yer alıyor. Kangal köpekleriyle sürülerini korumaya çalışan göçerler, gece uyurken sürünün hareketlerini kontrol etmek için kendilerine iple bağlı "bızbent koyununu" kullanıyorlar.

20 Günlük Zorlu Yolculuk

Göçerler, köylerine ulaşmak için 15-20 gün boyunca dağlık ve ormanlık alanlardan geçiyor. Bu süreçte eşeklerle yiyecek ve malzemelerini taşıyan göçerler, hava şartlarına bağlı olarak zor anlar yaşıyor. Göçerlerden Yunus Elitaş, yaylalarda koyunlarını otlatarak verimli süt aldıklarını belirtiyor. Ancak köye dönüş yolunda ayı ve kurt tehlikeleriyle karşılaştıklarını ifade eden Elitaş, "Yolculuğumuzun çok zor yönleri var. Yağış olunca keçenin içine giriyoruz. Çadırımız yok, yiyecek ve içeceklerimizi eşeklerle taşıyoruz." dedi.

Hayvancılığın Zorlukları ve Güzellikleri

Göçerlerden Recai Daş, zorlu bir hayat sürdüklerini, malzemelerini eşeklerle taşıdıklarını ve gece boyunca sürülerini güvenli bir şekilde götürmeye çalıştıklarını anlattı. Evliya Koçaslan ise hayvancılığın zor ama güzel yanlarını vurguladı. Yollarda kurt ve bozayı saldırıları ile karşılaştıklarını belirten Koçaslan, bu mesleği atalarından miras olarak sürdürdüğünü ifade etti.

Göçerlerin zorlu yolculuğu, bu yıl da 20 gün sürecek ve sonunda kış aylarını geçirecekleri köylerine varacaklar.

Kaynak: aa