Tarım ve Orman Bakanlığı, tıbbi amaçlı etil alkolün iç piyasadaki kullanımını denetlemek ve kaçakçılıkla mücadele etmek amacıyla harekete geçti. Bu düzenlemeyle, sağlık ve hayvan sağlığı alanlarında kullanılan etil alkolün miktarı ve kullanım alanları belirlenerek daha sıkı bir kontrol mekanizması oluşturulacak.

Etil Alkol Kullanımına Yeni Düzenleme

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşlardan aldığı geri bildirimlerle bir tebliğ taslağı hazırladı. Bu taslak, tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün sağlık kuruluşları ve veterinerlik hizmetlerinde nasıl kullanılacağını belirlemeye odaklanıyor. Sadece sağlık hizmet sunucuları ve hayvan sağlığı kuruluşları, tıbbi etil alkol kullanımı için yetkilendirilecek.

Sıkı Denetim ve Kullanım Miktarları

Taslağa göre, sağlık kuruluşları ve veteriner hekim muayenehaneleri, belirlenen miktarlarda etil alkol kullanabilecek. Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları ve veteriner hekim muayenehaneleri aylık 5 litre, hayvan hastaneleri ise 40 litre etil alkol kullanma hakkına sahip olacak. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları da faaliyetlerine uygun miktarda etil alkol temin edebilecek.

Piyasaya Arz Edilemeyecek

Düzenlemeye göre, sağlık hizmet sunucuları ve hayvan sağlığı kuruluşları, satın aldıkları tıbbi etil alkolü bedelli ya da bedelsiz olarak piyasaya sunamayacak. Etil alkol sadece belirtilen faaliyetlerde kullanılacak ve kayıt altına alınacak.

Doğu Karadeniz'in 9 aylık fındık ihracat geliri 1 milyar doları aştı Doğu Karadeniz'in 9 aylık fındık ihracat geliri 1 milyar doları aştı

Kayıt Zorunluluğu Getirildi

Etil alkol kullanan tüm sağlık kuruluşlarına, kullanım miktarları ve alanlarına ilişkin kayıt tutma zorunluluğu getiriliyor. Bu düzenlemeyle, alkol piyasasında kayıp ve kaçağın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaynak: aa