Erzurum'un Yakutiye ilçesinde yer alan, 1860-1870 yılları arasında "askeri ambar" olarak inşa edilen ve 160 yıllık tarihiyle dikkat çeken Taş Ambarlar, turizme kazandırılmak için restorasyon çalışmalarına alındı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından askeri depo olarak kullanılan bu tarihi yapı, protokolle Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Büyükşehir Belediyesi, tarihi yapıyı kapalı çarşı ve müze olarak yeniden hayata döndürecek.

Tarihi Taş Ambarlar'ın Yeni Yüzü: Çarşı ve Müzeler

Restorasyon tamamlandığında, Taş Ambarlar’da 66 dükkan, 6 müze salonu, konferans salonu, restoran ve kafe gibi sosyal alanlar yer alacak. Projenin 2025 yılının sonunda tamamlanması hedefleniyor. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bu önemli yapının Osmanlı İmparatorluğu’nun zor bir döneminde inşa edildiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye'nin siber kalesi" USOM yeni takviyelerle daha da güçlenecek "Türkiye'nin siber kalesi" USOM yeni takviyelerle daha da güçlenecek

“Zamanın Valisi Fosforlu Mustafa döneminde Erzurum, Anadolu’ya düşmanların girişini engellemek için çeşitli stratejik yapılarla donatıldı. Taş Ambarlar da o dönemde inşa edilen önemli yapılardan biridir. Şimdi bu yapıyı, restorasyon çalışmaları ile günümüz turizmine kazandırmak istiyoruz.”

Tarihi Olaylar Müzede Hayat Bulacak

Restorasyon sonrası açılacak müzede, Erzurum’un tarihi olayları diorama tekniğiyle canlandırılacak. Erzurum Kongresi, Allahuekber Harekatı ve Aziziye Destanı gibi önemli tarihi olaylar, yerli ve yabancı ziyaretçilere sunulacak. Ayrıca Erzurum’un tarihi şahsiyetleri de müzede yer alacak.

Titizlikle Yürütülen Restorasyon Çalışmaları

Başkan Sekmen, Taş Ambarlar’ın restorasyonunun titizlikle yürütüldüğünü vurguladı. Restorasyon çalışmaları Anıtlar Kurulu’nun gözetiminde, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firmalarca yapılmakta. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Taş Ambarlar’ın Erzurum’un kültürel ve turistik bir merkezi haline gelmesi bekleniyor.

Kaynak: aa