Sigara, elektronik sigara ve pasif içicilik baş boyun kanseri riskini artırıyor! 3 haftadan uzun süren belirtilere dikkat! Erken teşhis hayat kurtarır. 🚭💡
#BaşBoyunKanseri #Sağlık #ErkenTeşhis #SigaraBırak

Baş boyun kanserleri, yüz ve boyun bölgesinde beyin ve göz dışındaki alanlarda gelişen tümörlerle tanımlanıyor ve dünya genelinde her yıl 700 bin kişiyi etkiliyor. Uzmanlar, özellikle sigara kullanımının bu tür kanserlerde en önemli risk faktörü olduğunu vurguluyor. Pasif içicilik ve elektronik sigara da risk faktörleri arasında.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Avrupa Baş Boyun Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, erken evrede tedavi edilen baş boyun kanserlerinin başarı oranının %80’lere ulaştığını belirtirken, ileri evrede bu oranın %40’a kadar düştüğünü ifade etti. Erken teşhis için özellikle 40 yaş üstü bireylerin baş boyun kanseri belirtilerini tanıması büyük önem taşıyor.

Başlıca Belirtiler:

  • Dilde veya ağızda iyileşmeyen yaralar
  • Uzun süreli boğaz ağrısı
  • Ses kısıklığı
  • Yutma güçlüğü
  • Boyunda şişlik

Bu belirtilerin 3 haftadan uzun sürmesi durumunda mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiği uyarısında bulunan Hoşal, bu kanser türlerinin erken belirti veren kanser türlerinden biri olduğunu, ancak hastaların genellikle geç başvurduğunu belirtti.

Risk Faktörleri

Sigara içen kişilerde baş boyun kanserleri daha sık görülüyor. Ancak elektronik sigara kullanımı ve pasif içicilik de riski artırıyor. Ayrıca yoğun alkol tüketimi, kötü ağız hijyeni, kırık dişler ve uygun olmayan diş protezleri gibi faktörler de kanser gelişimine katkıda bulunabiliyor.

HPV ve EBV Virüsleri: Özellikle HPV virüsünün bademcik ve dil kökü kanserlerinin en önemli etkenlerinden biri olduğu biliniyor.

Yeni Cerrahi Yöntemler: Lazer ve Robotik Cerrahi

Baş boyun kanserlerinin tedavisinde cerrahi önemli bir rol oynuyor. Hoşal, eski dönemlerde radikal cerrahilerin yaygın olduğunu, ancak günümüzde fonksiyon koruyucu ameliyatların ön plana çıktığını ifade etti. Endoskopik ameliyatlar ve lazer cerrahisi bu amaçla geliştirilen yöntemlerden.

Lazer Cerrahisi: Özellikle gırtlak kanserlerinde erken evrede kapalı şekilde ameliyat yapılmasını sağlayan bir yöntem.

Robotik Cerrahi: Elin ulaşamayacağı bölgelerde robotik cerrahi ile ameliyat yapılarak, özellikle bademcik ve dil kökü kanserlerinde etkili sonuçlar elde ediliyor.

Baş boyun kanserlerinde erken teşhis ve modern cerrahi yöntemlerle tedavi başarısının artırılabileceği belirtiliyor.

Ankara'da Baba-Oğul Aynı Hastanede Çalışmaya Başladı Ankara'da Baba-Oğul Aynı Hastanede Çalışmaya Başladı

Kaynak: aa