Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, siber dolandırıcıların gece saatlerinde internet bankacılığı hesaplarını boşalttığını belirterek önlemler konusunda uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Ali Murat Kırık'tan İnternet Bankacılığı Uyarısı

Son dönemde artan internet bankacılığı dolandırıcılığı hakkında uyarıda bulunan Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, siber suçluların gece saatlerinde devreye girdiğini belirterek vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Kırık, "Siber dolandırıcılar, genellikle gece 02.00 ile 05.00 arasında vatandaşların hesaplarını boşaltıyor. Bankalar, bu tarz şüpheli işlemleri tespit etmek için yapay zeka kullanmalı" dedi.

Oltalama Yöntemleri ile Dolandırıcılık

Kırık, dolandırıcıların oltalama yöntemleriyle vatandaşları hedef aldığını vurgulayarak, "Dolandırıcılar, bankaların sitelerini birebir kopyalayarak kullanıcıları kandırıyor. Vatandaşlar, şifre ve kimlik bilgilerini girdiklerinde tüm bu bilgiler dolandırıcıların eline geçiyor ve hesaplar boşaltılıyor" şeklinde konuştu.

Casus Yazılımlar Tehlike Saçıyor

Prof. Dr. Kırık, korsan sitelerden indirilen uygulamaların ve maç izleme sitelerinin casus yazılımlara neden olabileceğine dikkat çekti. Bu yazılımların cihazlara sızarak, kişisel bilgilerin ele geçirilmesine yol açtığını belirtti.

Antivirüs Yazılımı ve Yapay Zeka Önlemi

"Yapay Zeka Akademik Tez Programı" başlıyor "Yapay Zeka Akademik Tez Programı" başlıyor

Kırık, vatandaşların cihazlarına mutlaka antivirüs yazılımı yüklemesi gerektiğini ve bankaların da yapay zeka uygulamaları kullanarak, şüpheli işlemleri tespit etmesi gerektiğini söyledi. Bankaların, gece saatlerinde hiç işlem yapmamış kullanıcıların adına yapılan işlemleri şüpheli olarak değerlendirmesi ve gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti.

Vatandaşlar Ne Yapmalı?

Bu tür dolandırıcılık mağdurlarının, bankalara dilekçe vererek Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kırık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) da bankalara güvenlik önlemlerini artırmaları konusunda yaptırım uygulaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: dha