Dünyada 15 milyondan fazla kişi omurilik hasarıyla yaşıyor. Uzmanlar, korunmanın en iyi tedavi olduğunu vurguluyor. Trafik kazalarına dikkat edin, suya atlamaktan kaçının! #OmurilikFelci #TrafikKazaları #Sağlık

Dünyada 15 Milyondan Fazla Kişi Omurilik Hasarıyla Yaşıyor: Uzmanlardan Korunma Uyarısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Omurilik Hastalıkları Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Bilge Yılmaz, omurilik felcinin insan yaşamını en derinden etkileyen travmalardan biri olduğunu belirtti. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, omuriliğin vücuttaki kasları kontrol eden sinirlerin merkezi olduğunu, bu nedenle omurilik hasarının büyük hareket kaybına ve iç organ işlevlerinde ciddi bozulmalara yol açtığını ifade etti.

Omurilik Yaralanmalarının Nedenleri

Prof. Dr. Yılmaz, omurilik yaralanmalarının en yaygın nedenlerinin başında trafik kazalarının geldiğini vurgulayarak, "Bunun yanı sıra şiddet olayları, spor kazaları, sığ suya atlama ve ateşli silah yaralanmaları da önemli riskler arasında yer alıyor." dedi. Yıllık verilere göre Türkiye’de her yıl milyonda 12,7 ile 40 arasında bireyin omurilik yaralanması geçirdiği tahmin ediliyor.

Omurilik Felçlerinden Korunma ve Farkındalık

"Omurilik yaralanmalarının en iyi tedavisi korunmaktır" diyen Yılmaz, her yıl 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü kapsamında toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirdiklerini ve bu yılın temasının "Şiddete dur de, omuriliğini koru" olduğunu belirtti. Özellikle trafik kazalarına karşı emniyet kemeri kullanımı ve suya atlama gibi riskli davranışlardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

Lüleburgaz Deresi Kuraklık Nedeniyle Yosunla Kaplandı Lüleburgaz Deresi Kuraklık Nedeniyle Yosunla Kaplandı

Tedavi Süreçlerinden Deneyimler

Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde tedavi gören 18 yaşındaki Mahmut Kayasız, Şırnak'ta yaşadığını ve Bodrum'da denize atlarken boynunu kırdığını söyledi. "Orasını derin zannetmiştim ama değilmiş," diyen Kayasız, tedavi sürecinde fiziksel iyileşme kaydettiğini ifade etti.

Ayrıca, inşaattan düşerek omurilik felci geçiren Mesut Kırımlı da inşaat işlerinde alınması gereken önlemlere dikkat çekerek, çalışanların "Bana bir şey olmaz" düşüncesinden uzak durması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: aa