2 bin 500 kişiye ulaşan ‘Dijitaldeki Ayak İzimiz’ projesi tamamlandı 2 bin 500 kişiye ulaşan ‘Dijitaldeki Ayak İzimiz’ projesi tamamlandı

"Okul öncesinde dijital detoks yapmanın tam zamanı! Odaklanmanızı artırın, ilişkilerinizi güçlendirin ve zihinsel yorgunluğu azaltın. 📵 #DijitalDetoks #ÜsküdarÜniversitesi"

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay, okulların açılmasına kısa bir süre kala ‘dijital detoks’un önemine dikkat çekti. Dijital teknolojilerin, sürekli bildirimlerle zihinsel olarak yetişmeye çalışmayı gerektirdiğini belirten Doç. Dr. Atalay, bu durumun odaklanma kapasitemizi olumsuz etkilediğini ve zihinsel yorgunluğa yol açtığını vurguladı. “Dijital detoks, daha derin ve kesintisiz bir odaklanmayı mümkün kılarak zihinsel yorgunluğu azaltabilir,” dedi.

Dijital Detoksun Faydaları

Doç. Dr. Atalay, dijital detoksun bireylerin mobil cihazlardan ve sosyal medya platformlarından uzak durmasını içerdiğini belirterek, bu sürecin kişinin kendi tercihleri doğrultusunda uygulandığını söyledi. Dijital detoksun, fiziksel aktiviteler, doğada zaman geçirme, yüz yüze sosyal etkileşimler ve kişisel hobilerle ilgilenme gibi alternatif aktiviteler için zaman yaratabileceğini ifade etti. Ayrıca, dijital cihazların aşırı kullanımından kaynaklanan fiziksel rahatsızlıkların da hafifleyebileceğini ekledi.

Sosyal İlişkiler Üzerindeki Etkileri

Sosyal ilişkilerin dijital teknolojilerden hem olumlu hem olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Atalay, mobil cihazların yüz yüze iletişimi azalttığını belirtti. Sosyotelizm (Phubbing) yani, yanımızdaki insanla ilgilenmek yerine mobil cihazlara odaklanmanın, aile içi ve arkadaş ilişkilerini olumsuz etkilediğini ifade etti. Doç. Dr. Atalay, dijital detoksun bu sorunları azaltmak için de kullanılabileceğini, örneğin aile yemeklerinde telefon kullanımının kısıtlanmasıyla sohbet ve paylaşımlar için fırsat yaratılabileceğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi