Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan Mersin'in Erdemli ilçesinde limon hasadı başladı. Hasat edilen limonlar, başta Rusya, Ukrayna, Arap ülkeleri ve Balkan ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, bu sezon ilçede 400 bin ton limon rekoltesi beklediklerini açıkladı.

Çiftçilere yaklaşık 150 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak Çiftçilere yaklaşık 150 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak

İhracat Yolu Açıldı, Fiyatlar Yükseldi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 20 Eylül'de limon ihracatını serbest bırakmasının ardından, Mersin'in ünlü 'Mayer' ve 'Enterdonat' cinsi limonlarının hasadına başlandı. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, "Limon üretiminde maliyetler çok fazla, ama ihracatın açılmasıyla fiyatlarımız arttı. Bu sezon üreticilerimiz daha mutlu olacak. 'Mayer' limonlar dalında 6-7 TL, 'Enterdonat' limonlar ise 15 TL'den alıcı buluyor" diye konuştu.

Fiyatlar Geçen Yıla Göre Yüzde 50 Arttı

Erdemli'de limon ihracatı yapan Selçuk Danacı, limon fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 arttığını belirterek, "Geçen yıllarda ihracat sorunları nedeniyle limonlarımız para etmiyordu. Bu yıl ihracatın açılmasıyla daha iyi fiyatlara satış yapıyoruz. Dalında 15 TL'den limon alıyoruz, yetkililerin teşvikleriyle bu fiyatların daha da artacağını umuyoruz" dedi.

"Limonlarımız Dalda Kalmayacak"

Limon üreticisi Fatma Aslan, bu yıl limonların dalda kalmayacağını vurguladı. "İhracatın başlamasıyla limonlarımız kasalara girmeye başladı. Limon yetiştirmek masraflı ve emek isteyen bir iş, ama bu yıl alıcılar var. Üreticiler için güzel bir sezon diliyorum" ifadelerini kullandı.

Bereketli Bir Sezon Beklentisi

Mersin’in Erdemli ilçesi, limon üretiminde Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden biri. Bu yıl hem üreticiler hem de tüccarlar, ihracat sayesinde bereketli bir sezon bekliyor.

Kaynak: dha