MEB, ücretsiz dağıtılan ders kitaplarını özel okullarda okutulup okutulmadığını denetliyor, okutmayan okullar hakkında inceleme başlatıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve diğer öğretim programlarına uygun olarak hazırlanan ücretsiz ders kitaplarının özel okullarda da okutulup okutulmadığını denetlemeye başladı. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, bu konuda 81 il valiliğine talimat gönderdi.

Özel okullardaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan öğretim programlarına göre yürütülmesi gerektiği hatırlatıldı. Bakanlık, bu denetimlerde, okullarda sadece MEB onaylı ders kitaplarının okutulmasının sağlanacağını belirtti.

Yeni Müfredat ve Ücretsiz Kitap Dağıtımı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, 1., 5., hazırlık ve 9. sınıflar için uygulamaya başlanan yeni müfredata uygun kitaplar Bakanlıkça hazırlandı ve dağıtıldı. Diğer sınıflarda ise eski müfredat kitapları kullanılıyor.

MEB, bu kitapların özel okullarda zorunlu olarak okutulmasını vurgularken, bu kurala uymayan okullar hakkında inceleme başlatılmasını istedi. Özel okulların farklı kaynak kitap talep etmeleri durumunda da cezai yaptırımlar uygulanabileceği ifade edildi.

Yeni Mevzuatla Ücretsiz Kitap Kullanımı Zorunlu

Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren tüm özel okulların derslerde yalnızca Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarını kullanmasını zorunlu hale getiren bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Bu kitaplar, ÖSYM gibi merkezi sınavlarda temel kaynak olarak kullanılacak. Ayrıca, velilerin ekonomik olarak farklı kitap taleplerinden kaynaklı sıkıntılar yaşamaması da hedefleniyor.

Cezai Yaptırımlar

Yeni düzenleme kapsamında özel okullara öğrenci sayısı kadar ücretsiz ders kitabı gönderiliyor. Kitapları kullanmayan okullar hakkında para cezasından ruhsat iptaline kadar çeşitli cezai müeyyideler uygulanabileceği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini Anlattı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini Anlattı

Kaynak: aa